Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Samma gädda vägde fyra timmar senare 100 gram mer. Vad den stoppat i sig är oklart, men fisken högg på en liten mört som agnats för abborre. Foto: Rasmus Eklöf
Hungrig gädda högg på allt

Stort eller litet bete vid ismete efter gädda? Frågan diskuteras flitigt men ibland tycks storleken sakna betydelse. Det fick Viktor Rasjö bevittna i söndags, när han fångade samma tiokilosgädda två gånger med helt olika betesfiskar.

Viktor Rasjö är en predatorfiskare som gärna provar nya vatten. När han planerade helgens ismetepass efter stor gädda föll hans intresse på en sjö med fint genomflöde från en större å.
– Det brukar betyda mer betesfisk. Nu på vintern sjunker ofta syrenivåerna vilket samlar fisk runt inflödets färska vatten. I den här sjön sätts dessutom öring ut, vilka är perfekt mat för stora gäddor, berättar Viktor.

Annons
Väl på plats riggades spön i närheten av åmynningen och gäddorna tycktes vara på hugget. Vid ett av mothuggen kände Viktor en enorm tyngd och insåg direkt att han krokat en bjässe. Fisken kunde landas efter en härlig fajt och den 115 centimeter långa fisken fick vågen att ticka upp till 10,63 kilo. Nytt personligt rekord för Viktor och stor glädje på isen!

Stort bete gav stor fisk. Viktor rekordgädda på 10,63 kilo föll för en riktigt stor mört. Foto: Mattias Stenberg

Stort bete gav stor fisk. Viktor rekordgädda på 10,63 kilo föll för en riktigt stor mört. Foto: Mattias Stenberg

Dagen fortsatte med flera mindre fiskar innan ett fäll på ett av abborrspöna åter höjde pulsen. Viktor insåg att ännu en av sjöns giganter hade huggit. Eller kunde det rent av vara samma fisk? Till slut lyckades Viktor få upp den väldiga kroppen och kände direkt igen sin rekordgädda. Vågen visade att den faktiskt hade gått upp 100 gram sen sist, vilket innebar ny rekordglädje i teamet!

Samma gädda vägde fyra timmar senare 100 gram mer. Vad den stoppat i sig är oklart, men fisken högg på en liten mört som agnats för abborre. Foto: Rasmus Eklöf

Samma gädda men nu 100 gram tyngre. Vad den stoppat i sig är oklart, men fisken högg på en åtta centimeters mört som agnats för abborre. Foto: Rasmus Eklöf

– Det var kul att få uppleva hur bra återutsättning fungerar, men också att se hur samma gädda kan välja så olika beten. Första hugget kom på en fet mört på över tjugo centimeter och gången efter attackerades en minimört riggad för abborre. Kanske hade den trots allt börjat bli lite mätt, skrattar Viktor.

Här kan du se Viktors film med den hungriga gäddan.

Läs mer om Viktors fiske här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta