Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Gustav Fält med gäddan som nu väger 14,21 kilo. Foto: Privat
Hur stor ska egentligen Gustavs favoritgädda bli?

Tänk att ha en ”egen” storgädda som bara växer och växer, och emellanåt låter sig fångas. Gustav Fält från Umeå fick ett kärt återbesök häromdagen, av sin favoritgädda som nu väger 14,21 kilo.

Vi kanske ska slå fast redan inledningsvis att det inte handlar om att fånga den på beställning. Dessutom kan det vara riktigt besvärligt att ta sig till den aktuella sjön. Det är i Västerbotten som denna granna gädda huserar, och Gustav fångade den i våras då den vägde 14,02 kilo, vilket Fiskejournalen berättade om här!

När han lyckades fånga den igen så hade den lagt på sig några hekto ytterligare, och vägde 14,21 kilo, med längden 121 centimeter. Med andra ord i riktigt bra kondition.

Och det verkar vara på ismete som den låter sig luras.

– Vi har varit på samma område i höstas ett par gånger och försökt få den på spinn utan framgång. Det är väl egentligen nästa mål för mig om jag vill ta den gäddan igen, berättar Gustav för Fiskejournalen.

Hur känns det då att ha en ”egen” storgädda som väntar?

– Det känns ganska sjukt. Det får bli min kompis tur nästa gång i vår någon gång. Nästa gång för mig blir kanske våren efter det när den kanske är 15 plus. Annars känner jag att den kan få vila så mycket som möjligt för att inte störa den i onödan, säger Gustav.

Hur är förresten isarna i Västerbotten nu?

– Varierande men överlag bra. Mellan 10–20 centimeter tjock!

Läs även om gäddan som högg två gånger i rad:

https://www.fiskejournalen.se/anders-lurade-upp-samma-storgadda-tva-ganger/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta