Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
En bild från Fortums moderna fiskodling, där fler fiskar ska överleva. Foto: Fortum
Hypermodern odling ska ge friskare lax och öring

Varmare väder är ett stort hot mot temperaturkänsliga laxfiskar. Och det gäller inte bara vilda fiskar – utan även de som föds och växer upp i anläggningar på land.

Fortum har nu invigt sin nya fiskodling i Filipstad, som måste sägas vara högintressant ur flera perspektiv. Inte minst så är förhoppningen att det ska innebära friskare och starkare fiskar i Klarälven och Vänern.

Det hela sker inom ramen för Fortums kompensationsodling av lax och öring vid Gammelkroppa Laxodling, där villkoren i vattendomarna vid Gullspångsälven och Klarälven säger att de årligen ska sätta ut 175 000 smolt i Klarälven och Vänern.

Under de senaste åren har värmen ställt till stora bekymmer vid odlingen, med följden att betydande mängder fisk har dött redan i yngelstadiet. Förra sommaren uppgick vattentemperaturen till som mest 26 grader, vilket innebär en stor stress och risk för laxfiskar.

–Trots de olika åtgärder som vidtogs i fjol dog cirka 30 procent av de yngel som kläcktes på laxodlingen, säger Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum, i ett pressmeddelande.

Den nya och innovativa anläggningen innebär enligt Fortum en avsevärd förbättring ur fiskhälsosynpunkt, men även ur allmän miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Fisken föds upp under en temperaturregim lämplig för lax och öring, vilket ger en friskare och starkare fisk. Verksamheten har nu tillförts rätt verktyg för att nå en nollvision gällande behovet av kemikalier och medicinfoder.

– Genom de genomförda åtgärderna som vi gör på Fortum, är vi nu bättre rustade för klimatförändringar, och fler fiskar kan överleva som smolt. Dessutom kan den innovativa tekniken föras över till andra anläggningar i Sverige, säger Tomas Utter, projektledare på Fortum.

Läs mer om odlingen på Fortums hemsida!

Läs om tillståndet för laxen i Sverige:

Laxdöden: Hjälp till genom att rapportera drabbad fisk

 

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta