Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
IGFA satsar på längden

Den stora internationella sportfiskeorganisationen, IGFA, följer nu i Fiskejournalens spår och satsar på en registrering där bara längden räknas.
I senaste numret av tidningen The International Angler berättas att IGFA från och med starten av 2011 har infört en ny klass i sina register: All-Tackle Length World Record.
”Catch-and-release anglers and conservationists; you asked for it and you got it”, inleder IGFA-tidningen presentationen av den nya tävlingsklassen. Precis som vi på FJ gjorde när vi startade 100-klubben för tio år sedan har IGFA-gubbarna kommit underfund med att många moderna fiskare vill släppa tillbaka sin fångst. Då går det inte att hantera fisken i timtal för att uppfylla alla IGFA:s krav på vägning och dokumentering. Det är mycket bättre att mäta längden på fisken, vilket kan ske direkt vid vattnet, eller till och med i vattnet.
Den nya rekordkategorin kommer att innefatta 60 sötvattens- och 67 saltvattensarter. Bland dessa finns flera av ”våra” vanliga sötvattensarter, medan det är sämre ställt på saltvattenssidan.
Läs mer på IGFA:s hemsida.
Svenne Andersson

Att nöja sig med att mäta längden är ett skonsamt sätt att hantera fisk som man tänker släppa tillbaka.Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta