Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Is, is – massor av is

Det är länge sedan vi upplevde en isvinter som den här – och nu börjar åtskilliga av vårens sportfiskeevenemang att bli osäkra. Det kan bli inställt och uppskjutet – både här och där.
I slutet av mars och början av april börjar fiskesäsongen på allvar för många som inte är så roade av isfiske. Det är laxfiskepremiär lite här och där, trollingtävlingarna drar igång på Vänern och till påsk brukar många premiärblöta drag och flugor.
Men i skrivande stund – och med en långtidsprognos som lovar mera snö och kyla, långt in i nästa vecka, börjar det se kinkigt ut för många arrangörer. Ett hastigt väderomslag kan kanske rensa upp i vattendragen, men det är svårt att tänka sig att isen ska ha släppt sitt grepp om sjöarna om några veckor.

Satellitbilden ovan, lånad från DMI, visar tydligt hur nästan hela Vänern är istäckt. Det finns en råk söder om Hammarö och ner mot Värmlandsnäs, men stora delar av sjön har fast is som är halvmetertjock eller mer. Även Vättern är till stora delar istäckt. Isen ligger över hela södra delen, upp till norr om Visingsö och uppe i skärgårdarna i norr. Öppet vatten är det bara i den västra delen.
Svenne Andersson

Läget är dystert för den som vill fiska i öppet vatten i våra stora sjöar.

Läget är dystert för den som vill fiska i öppet vatten i våra stora sjöar.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta