Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Issäsongen är här - tänk på säkerheten!

De första isarna ligger blanka och inbjudande på flera av landets sjöar. Men håller de för fiske? Den tidiga kylan i november har på många håll ersatts av töväder vilket reducerat isarnas tjocklek och styrka. Vi har kontaktat en expert på issäkerhet och fått tips på hur olycksrisken kan minimeras.
Viljan att ge sig ut på de första isarna är stor hos landets isfiskare. Många har sina bästa fisken tidigt på säsongen och vill ogärna missa chansen till storfisk. Men isen kan vara tunn och Friluftsfrämjandets Carl Crafoord varnar för långsam isbildning, inte minst om isen är snötäckt.
– Snö isolerar vilket gör att istillväxten kan avstanna. Ett snölager på några centimeter kan kraftigt bromsa istillväxten även när det är 10 grader kallt. Ta därför alltid med ispik när du går ut liksom flythjälpmedel och isdubbar. Glöm heller inte ett torrt ombyte och ge dig aldrig ut på isen ensam, hälsar Carl.

Friluftsfrämjandet är med i ett samprojekt om issäkerhet. Besök sajten här för fler tips till säkert isfiske.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta