Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige
Ja till omstridd gruvbrytning
Nickelgruvan planeras i ett område som är på väg att bli naturreservat och att ett massivt lokalt motstånd har mobiliserats.

Det planeras allt fler gruvor i känslig natur.

Regeringen säger enligt SVT ja till den planerade och omstridda gruvbrytningen i Rönnbäcken Tärnaby. Man har därmed har prioriterat det kortsiktiga exploateringsintresset framför andra mer långsiktiga intressen, säger organisationen Fältbiologerna.
Enligt Svt Västerbottensnytt godkänner regeringen planerna på en nickelgruva i Rönnbäcken. Vid en presskonferens i Storuman i veckan fick kommunen beskedet om ett ja till att gruvföretaget Nickel Mountain nu kan gå vidare till mark och miljödomstolen för att få jobba vidare med en exploatering, det vill säga en framtida gruvbrytning mitt i det känsliga området i Umeälven i Tärnabyfjällen.

– Om 27 år har det kanadensiska bolaget tagit vad de vill ha och lämnat efter sig ett hål stort som Stockholms innerstad. 0,5 promille av vinsten från nicklet har kommit samhället till del, säger Fältbiologernas ordförande Salomon Abresparr i ett pressmeddelande.
Noterbart är att nickelgruvan planeras i ett område som är på väg att bli naturreservat och att ett massivt lokalt motstånd har mobiliserats. Det centerpartistiska kommunalrådet i Storuman, Tomas Mörtsell, har dock vid flera tillfällen uttryckt sitt stöd för en gruvbrytning i Rönnbäcken.
Ett hopp för motståndarna till gruvprojektet är att projektets ägare är i akut ekonomisk kris och för närvarande är det mycket svårt att hitta finansiärer till ett gruvprojekt med en investeringskostnad på omkring 10 miljarder kronor.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta