Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Vilket skönt avslut på fiskeåret 2016! Den erfarna tävlingspimplaren Ove Jonsson fick uppleva en fantastisk fajt innan drömrödingen på drygt sju kilo kunde bärgas. Foto: Joakim Keller
Jätteröding från Grycksbo imponerar

2016 var på många håll ett fantastiskt rödingår. Mest utmärkande var kanske de extremt stora fiskar som fångats på pimpel. Året avslutades stilfullt med ännu en enorm pimpelröding, denna gång från Grycksbo.   

I början av året rapporterade vi om pimpelfångade rödingar i monsterformat från sjön Malgomaj. Den här gången är det Stensjön i Grycksbo som levererat. Den rutinerade pimpelfiskaren Ove Jonsson visste att sjön höll stora rödingar och hade kvällen innan förberett starka krokar ifall någon bjässe skulle hugga. Efter en lite seg start testade han sig fram i både gamla och nya hål innan han till slut hamnade rätt. En försigtig ristning antydde att klockblänket med grönt blink och grönfärgad laxkrok hade väckt uppmärksamhet nere i mörkret. Ove dunkade blänket i botten och lyfte upp någon meter innan hugget kom. Det hembyggda spöt fick omedelbart bekänna färg när fisken rusade ett 20-tal meter. Efter en spännande kamp med både rusningar och löslina kunde fisken till slut skönjas under isen. Att det var en drömröding gick inte ta miste på och nu skulle fisken upp! Fler rusningar och folk började samlas runt hålet för att ta del av skådespelet. Fiskens krafter minskade och till slut kunde den enorma rödingen lyftas upp genom hålet. – Stum av förundran och lite fiskefrossa kunde jag konstatera att min drömfisk låg vid mina fötter, berättar Ove.

Stum av förundran och lite fiskefrossa kunde jag konstatera att min drömfisk låg vid mina fötter

Annons

Vi säger grattis till en fantastisk fisk! Låt oss hoppas att också 2017 blir ett grymt rödingår.

Läs mer om Oves berättelse och fisketips här.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta