Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Hur mår laxen i Torneälven och övriga Östersjöälvar? Det får du veta under konferensen i Pajala. Foto: Martin Falklind
Jätterymning av giftig lax – premie för infångad fisk

I måndags rymde 56 000 laxar från en skadad kasse norr om Trondheim. Fisken har medicinerats mot mask och bör inte ätas. Marine Harvest, som äger odlingen, erbjuder 300 norska kronor per infångad fisk.

Skadan på kassen, som totalt innehöll 180 000 laxar, tillkom efter ett arbete på Marine Harvest anläggning i Nærøy. Fiskeridirektoratet meddelar att 56 000 laxar har rymt och att fiskarna i genomsnitt vägde två kilo.

Innan rymningen hade laxen drabbats av inälvsmask och fått så mycket mediciner att den inte bör ätas.

Annons

”Fisken har behandlats med prazikvantel och den medicinen bör man inte få i sig”

– Nej, det är riktigt. Fisken har behandlats med prazikvantel och den medicinen bör man inte få i sig. Därför görs nu intensiva fiskeinsatser för att fånga in så många rymda fiskar som möjligt. Prazikvantel är biologiskt nedbrytningsbar och fiskarna bör vara fria från medicinrester om drygt två veckor, berättar John Bjarne Falch, avdelningschef på Mattilsynet.

Även Marine Harvest är angelägna om att deras medicinerade laxar fångas in. Därför utgår en belöning på 300 norska kronor per infångad fisk.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta