Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige
Jessica Dolk vid det nya kläckeriet i Delsbo. Foto: Privat
Jessica jobbar för den vilda öringens överlevnad

Är du orolig över beståndet av vild öring i ditt område? Då kanske det är läge att starta ett kläckeri – vilket inte alls behöver vara särskilt krångligt eller dyrt. Det visar exemplet från Delsbo.

De första öringarna har anlänt! Foto: Jessica Dolk

Det var i början av september som det invigdes ett nytt kläckeri i Delsbo, allt i den vilda öringens tjänst. Det är Sportfiskarna som tillsammans med Dellenbygdens FVO jobbar för att stärka öringstammen i Dellensjöarna och i älven Svågan.

När Fiskejournalen frågar projektledaren Jessica Dolk om uppstarten så är hon optimistisk:

– Vi har lyckats fått in de första öringhonorna i fällan som simmar i kläckeriet nu. Jag vill gärna ha två hannar på varje hona, säger Jessica som hoppas att lämpliga kandidater snart ska dyka upp.

Förhoppningen med kläckeriet är sätta ut yngel från vild öring som präglas på uppväxtmiljön, och att de sedan ska återvända till älven för att leka. Det handlar alltså om att få ett mer livskraftigt självreproducerande bestånd av öring i Svågan

Tidigare kompensationsutsättning av öring i Svågan har gjorts med två- och tresomriga yngel som växt upp i en fiskodling. Det finns en uppenbar risk att det dels har odlats på ett alltför smalt avelsmaterial, dels att den utsatta fisken då inte i tillräcklig hög grad blir präglad på hemmavattnet. Minskad fångstrapportering av öring i Svågan styrker även denna tes, enligt Sportfiskarna.

Frågan är då vad som krävs för att starta ett kläckeri?

– Det behöver inte vara jättedyrt! Det beror på vad man har att utgå ifrån, självtryck på vatten, lokaler med mera. Vi fick cirka 450 000 kronor från Leader och EU:s hav och fiskerifond. Men mycket där går ju till elfisken, administration och logistik. Själva kläckeriet klarar man nog på cirka 150 000 kronor, berättar Jessica som berättar att intresserade är välkomna på studiebesök.

– Det viktigaste tycker jag är att ha klart för sig i vilket syfte man gör det. Om det är den bästa lösningen eller finns det enklare metoder? Sedan är en bra arbetsgrupp A och O.

Alla som vill veta mer om kläckeriet kan kontakta Jessica Dolk på telefonummer 072-732 64 64 eller mail: jessica.dolk@sportfiskarna.se

Läs mer om kampen för den vilda fisken:

Miljoner skäl att vara nöjd för laxkämpen Mikael Frödin

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta