Jessica jobbar för den vilda öringens överlevnad

Jessica Dolk vid det nya kläckeriet i Delsbo. Foto: Privat

Är du orolig över beståndet av vild öring i ditt område? Då kanske det är läge att starta ett kläckeri – vilket inte alls behöver vara särskilt krångligt eller dyrt. Det visar exemplet från Delsbo.

De första öringarna har anlänt! Foto: Jessica Dolk

Det var i början av september som det invigdes ett nytt kläckeri i Delsbo, allt i den vilda öringens tjänst. Det är Sportfiskarna som tillsammans med Dellenbygdens FVO jobbar för att stärka öringstammen i Dellensjöarna och i älven Svågan.

När Fiskejournalen frågar projektledaren Jessica Dolk om uppstarten så är hon optimistisk:

– Vi har lyckats fått in de första öringhonorna i fällan som simmar i kläckeriet nu. Jag vill gärna ha två hannar på varje hona, säger Jessica som hoppas att lämpliga kandidater snart ska dyka upp.

Förhoppningen med kläckeriet är sätta ut yngel från vild öring som präglas på uppväxtmiljön, och att de sedan ska återvända till älven för att leka. Det handlar alltså om att få ett mer livskraftigt självreproducerande bestånd av öring i Svågan

Tidigare kompensationsutsättning av öring i Svågan har gjorts med två- och tresomriga yngel som växt upp i en fiskodling. Det finns en uppenbar risk att det dels har odlats på ett alltför smalt avelsmaterial, dels att den utsatta fisken då inte i tillräcklig hög grad blir präglad på hemmavattnet. Minskad fångstrapportering av öring i Svågan styrker även denna tes, enligt Sportfiskarna.

Frågan är då vad som krävs för att starta ett kläckeri?

– Det behöver inte vara jättedyrt! Det beror på vad man har att utgå ifrån, självtryck på vatten, lokaler med mera. Vi fick cirka 450 000 kronor från Leader och EU:s hav och fiskerifond. Men mycket där går ju till elfisken, administration och logistik. Själva kläckeriet klarar man nog på cirka 150 000 kronor, berättar Jessica som berättar att intresserade är välkomna på studiebesök.

– Det viktigaste tycker jag är att ha klart för sig i vilket syfte man gör det. Om det är den bästa lösningen eller finns det enklare metoder? Sedan är en bra arbetsgrupp A och O.

Alla som vill veta mer om kläckeriet kan kontakta Jessica Dolk på telefonummer 072-732 64 64 eller mail: jessica.dolk@sportfiskarna.se

Läs mer om kampen för den vilda fisken:

Miljoner skäl att vara nöjd för laxkämpen Mikael Frödin

 

Publicerad: 7 oktober 2019
Av: Anders Lundin