Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Flyttar skarvarna om deras ägg oljeras? Nej, enligt Förvaltningsrätten.
Jodå – det var visst rätt att oljera skarvarnas ägg 

Vilken metod som är mest effektiv för att reducera skarvbestånd debatteras flitigt. Ett tillvägagångssätt är att oljera fåglarnas ägg – och ett sådant fall har nu prövats rättsligt.

Förvaltningsrätten har i en dom slagit fast att Östanå Gods hade rätt att bedriva skyddsjakt efter skarv genom att oljera 3 500 av fåglarnas ägg. Detta rapporterar sajten skargarden.se om.

Bakgrunden var att länsstyrelsen hade avslagit Östanå Gods ansökan om att oljera skarvägg under våren 2019 vid några kolonier i Österåkers kommun. Enligt länsstyrelsen skulle det kunna innebära att skarvarna bara flyttar till andra platser.

Beslutet överklagades av Östanå Gods, och de hänvisade bland annat till Danmarks förvaltningsplan för skarv, samt till skarvforskaren Niels Jepsen som fick berätta om sina erfarenheter i förvaltningsrätten. Det hela slutade med att Östanå Gods fick rätt. Det konstaterades att länsstyrelsen inte kunnat visa att äggbehandling leder till att skarvarna flyttar, samt att man tog fasta på Jepsens erfarenhet om att skarvar inte flyttar i samband med att ägg oljeras.

– Oavsett domen så är länsstyrelsens hållning att man kommer vilja utföra äggbehandlingsförsök inom ramen för det som skrivs i förvaltningsplanen för skarv, säger Niklas Sjöberg, fiskerikonsulent på länsstyrelsen, till skargarden.se.

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/efter-hard-kritiken-nu-infors-licensjakt-pa-sal/

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta