Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Mathias Arnham
En av Jörgens grymma vinterabborrar - en fisk över två kilo.
Jörgen tar två abborrar över drömgränsen - en av dem på bortglömd metod

Den i sportfiskekretsar välkände Jörgen Larsson slår till med två vinterabborrar över drömgränsen. En välbeprövad och 30 år gammal metod har visat sig effektiv i det kalla vattnet.
Isarna har lyst med sin frånvaro i stora delar av landet, inte minst i de södra delarna där Jörgen främst bedriver sitt abborrfiske. Båtsäsongen kickades igång tidigare än vanligt och det har duggat tätt kring fiskepassen. Varje fall för Jörgen. Hela två abborrar över tvåkilosgränsen har Jörgen hittills lyckats landa.

För cirka trettio år sedan dominerade just den metoden abborrfisket i södra Sverige, berättar Jörgen för Fiskejournalen.

– Första fiskepasset var lite småsegt och skulle man räkna antalet fiskar så var det inte mycket att skryta med, men så fick jag en kilofisk följt av ståtlig abborre på 1,6 kilo. Strax därefter lyckades jag överlista en riktig praktfisk på 50 centimeter och prick två kilo. Fisken bet över en niocentimeters Hypo Teez-jigg.

Några dagar senare hände det igen. Med hjälp av en långsamt fiskad mörkröd jigg apterad på ett Pater Noster-tackel kunde jag lura ytterligare en storabborre, en fisk på 49,5 centimeter och 2,04 kilo. Tacklingen har jag hämtat från metet. För cirka trettio år sedan dominerade just den metoden abborrfisket i södra Sverige, berättar Jörgen för Fiskejournalen.

En Pater Noster-riggad Ring Teez CT i färgen Sangria plockade Jörgens andra tvåkilosfisk. Snacka om bra start på fiskeåret 2020.

Fiskejournalen gratulerar Jörgen till de fina fiskarna och rekommenderar er läsare att prova på Pater Noster-metoden.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta