Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Cyklar är en vanlig fångst vid magnetfiske. Hjälp till att rensa våra vatten på skrot du också! Foto: Uppsala Magnetfiskeförening
Julklappstipset: Hårdbetet som garanterar tunggung

Fiskejournalen lägger sig sällan i vilken sportfiskeutrustning ni läsare använder – men den här prylen uppmuntrar vi er att faktiskt hålla utkik efter. En fiskemagnet som inte bara garanterar tunggung, utan även gör nytta för miljön.

Fiskemagneterna blir allt mer populära.

Magnetsfiske har faktiskt blivit en populär företeelse i Europa, och från exempelvis Storbritannien och Frankrike kommer det rapporter om folk som rensar floder från metallskrot med hjälp av så kallade fiskemagneter.

Vissa magneter klarar att lyfta 130 kilo, vilket ju är fullt tillräckligt för att drilla upp cyklar, sparkar och annat som inte hör hemma på botten. Även i svenska städer pågår det fiskevård i form av skrotrensning, och tidigare i höstas lyftes det exempelvis upp 52 cyklar från Svartån i Tranås, och även från Indalsälven bärgades det 7 ton skrot, i form av bland annat badkar, cyklar och sängar (!).

Med en fiskemagnet så kan nästan vem som helst göra en insats. Den finns i flera olika varianter och prisklasser, vilket ni bland annat kan se här!

Eller varför inte spana in Uppsala Magnetfiskeförening och deras verksamhet!

Som sagt – ingen dum julklapp för den som gillar hårda paket! Se bara till att ni verkligen tar hand om skrotet också som ni eventuellt fiskar upp.

Läs mer om fiskeprylar i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/dyrare-fiskeprylar-i-framtiden/

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta