Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Holm
Ett par tappra fiskare vid premiären. Foto: Per Andersson
Kall premiär i Gimån

I år innebar första metardagen fiskepremiär på den välkända fiskesträckan Stavreströmmen utanför Bräcke. Några tappra fiskare prövade lyckan.

Att äntligen få lov att börja fiska och få chansen till både stor harr och en gimåöring, det är vad många väntat på under hela den kalla vintern. Våren i Jämtland har varit både iskall och med kalla nordliga vindar under hela maj månad. Vattentemperaturen låg på knappa fem grader under premiärdagen. Men det avskräckte inte flugfiskarna ifrån att kliva i det kalla vattnet för att få den första öringen för säsongen.

Det kalla vattnet gjorde att det inte kom upp så värst många fiskar under premiären, några öringar och någon enstaka harr blev det totalt under dagen.

– Höjdpunkten för fisket i våra vatten på Övre Gimåns FVO inträffar kring midsommar. Vi har enstaka platser kvar på sträckorna vilka kan gå att boka fortfarande. Fiskekort har gått att boka till 15 juli för sedan kan vattnet bli för varmt för fortsatt fiske. Då kan vi få stänga fisket, säger Ernst Åslund, ordförande för Övre Gimåns FVO och berättar vidare om rådande omständigheter:

– Några har lämnat in korten tack vare tvåtimmars-regeln för resor i Sverige alla redan och vi uppmanar alla fiskare att sköta sig enligt myndigheternas regler, säger Ernst Åslund.

Per Andersson

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Förhoppningen är att även havsöringen skall stärkas i Örekilsälven.
Nu skall laxen och öringen i Örekilsälven få bättre förutsättningar

En markägare efter Örekilsälven vill riva en damm och även restaurera en sträcka i älven. Sportfiskarna är kontaktade och arbetet med projekteringen är startad.

Örekilsälven är ett vattendrag som mynnar i Gullmarsfjordens innersta del, vid Munkedal i mellersta Bohuslän. Älven håller både lax och öring.

Även om laxbeståndet är välmående så bedöms det att man kan förbättra vandringen för bland annat lax och havsöring. En markägare vill nu att fisk och andra vattenlevande djur att få vandra fritt.

Vid Lilla Röd finns idag en damm som vid låga flöden är ett definitivt vandringshinder för samtliga fiskarter. Markägaren vill få till en utrivning av dammen och att den aktuella sträckan skall restaureras.

Detta skall göras tillsammans med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

–Vi är väldigt glada för att markägare allt oftare hör av sig med viljan att återskapa de ursprungliga vattenmiljöerna och i just det här fallet skapa fria vandringsvägar för Örekilsälvens unika laxbestånd, säger Sportfiskarnas projektledare Per-Erik Jacobsen.

Projektet vill återskapas en cirka 800 meter lång sträcka med ungefär 17 000 kvadratmeter lek- och uppväxtområden för havsvandrande lax och öring. Förhoppningen är att arbetet skall starta under 2022.

Du kanske även gillar detta