Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Holm
Ett par tappra fiskare vid premiären. Foto: Per Andersson
Kall premiär i Gimån

I år innebar första metardagen fiskepremiär på den välkända fiskesträckan Stavreströmmen utanför Bräcke. Några tappra fiskare prövade lyckan.

Att äntligen få lov att börja fiska och få chansen till både stor harr och en gimåöring, det är vad många väntat på under hela den kalla vintern. Våren i Jämtland har varit både iskall och med kalla nordliga vindar under hela maj månad. Vattentemperaturen låg på knappa fem grader under premiärdagen. Men det avskräckte inte flugfiskarna ifrån att kliva i det kalla vattnet för att få den första öringen för säsongen.

Det kalla vattnet gjorde att det inte kom upp så värst många fiskar under premiären, några öringar och någon enstaka harr blev det totalt under dagen.

– Höjdpunkten för fisket i våra vatten på Övre Gimåns FVO inträffar kring midsommar. Vi har enstaka platser kvar på sträckorna vilka kan gå att boka fortfarande. Fiskekort har gått att boka till 15 juli för sedan kan vattnet bli för varmt för fortsatt fiske. Då kan vi få stänga fisket, säger Ernst Åslund, ordförande för Övre Gimåns FVO och berättar vidare om rådande omständigheter:

– Några har lämnat in korten tack vare tvåtimmars-regeln för resor i Sverige alla redan och vi uppmanar alla fiskare att sköta sig enligt myndigheternas regler, säger Ernst Åslund.

Per Andersson

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta