Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige
Vem fångar de fem längsta abborrarna i Stockholms DM? Foto: Kalle Westberg
Kalle snubblande nära – vem blir först till 2 kilo?

Vem blir först att rapportera in en abborre över 2 kilo till Fiskejournalen i år? Det förvånar oss inte om det blir Kalle Westberg, som var snubblande nära när han nyligen fick en bjässe på 1930 gram.

Fiskejournalen konstaterar faktumet igen att Sverige är långt. I norra Sverige är pimpelsäsongen i full gång ett bra tag till – medans det dras stora fiskar på öppet vatten i exempelvis Skåne. Kalle Westberg har inlett säsongen på ett strålande sätt, och skickar den här härliga fångstberättelsen från ett grönt Skåne:

”Jag hade en förmiddag ledigt och beslöt mig för att sticka ut trots att prognosen visade regn hela dagen. Jag hade fiskat ett par ”hotspots” cirka en timme utan ett hugg så jag började istället leta aktivt efter betesfisk med hjälp av sidescan på mitt Lowrance HDS Live och hittade efter ett tag en del fisk med både mindre och större ekon så jag stannade och började fiska efter aktiv fisk runt betesfisken. Det var cirka 2 grader i vattnet så att säga att fisken var aktiv är väl att vara lite optimistisk så jag bestämde mig för att fiska en Daiwa Grubin Shad, som är ett väldigt fint tailbete med ribbad kropp som flyttar vatten, på en Carolina rig och ta hem betet väldigt långsamt med långa vevstopp. Efter 30 minuter känner jag ett väldigt försiktigt pet och sätter mothugget och fighten var igång. Tunga skak och bra böj i spöt visade att det var en större fisk och efter någon adrenalinfylld minut med ett par rus under båten låg en fin abborre i håven!”

1930 gram och 50 centimeter var måtten – vilken start på året! Som sagt, vem blir först att bräcka det?

Läs även om Olivers drömstart på säsongen:

Drömstart på öppet vatten

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta