Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Robert Westin
Karlstad kommun vill ha gäddor för att analysera kvicksilverhalten i några av kommunens sjöar. Foto: Robert Westin.
Karlstad kommun efterlyser gäddor

Karlstad kommun skall undersöka halten av kvicksilver i sjöarna. Då fungerar just gäddan som en bra indikator så nu vill kommunen att du skall skicka in din gädda för analys.

Kvicksilver påverkar människan på olika sätt. Grundämnet betraktas som ett av de allra farligaste miljögifterna och är ofta högt prioriterat när det gäller sanering.

Bakgrunden till att kvicksilver betraktas som ett av de farligaste miljögifterna är dess förmåga att anrikas i näringskedjor.

I Karlstad har mätningarna gjorts ungefär var tionde år sedan 1970-talet. Hittills har inga alarmerande nivåer av kvicksilver uppmätts. Senaste åren har man dessutom noterat en minskning i de värmländska sjöarna. Men allmänheten bör ändå akta sig för att äta för mycket gädda.

– Gäddan är en toppredator som får i sig kvicksilver genom att äta dom småfiskar som äger plankton, säger Ida-Lis Rundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstad kommun, till SVT.

Gäddorna ska lämnas in frysta. De sjöar som kommunen är intresserad av är Panken, Hyn, Barsjön, Gapern, Västra Örten och Kroppkärrssjön.

Relaterad nyhet från din region
24 minuter sedan Sverige Anders Holm
Gänget som producerar SVT-serien Fiskeliv. Sittande programledarna Martin Falklind och Emilie Björkman. Foto: Rolf Nylinder
Nytt fiskeprogram på SVT

Nu har inspelningen av ett nytt fiskeprogram till SVT startat. Martin Falklind och Emilie Björkman är programledare för Fiskeliv, som har premiär under våren 2021.

I programmet Fiskeliv kommer Martin Falklind och Emilie Björkman träffa personligheter inom sportfiske, och besöka skiftande vattenmiljöer under åtta program. Serien kommer att rikta sig till den breda publiken och SVT-teamet bakom produktionen jobbar annars med Mitt i Naturen och Jaktliv.

Nu var det ett tag sedan fiske förekom i tv-tablån och fiskesatsningen gläder Martin Falklind.

– Det är fantastiskt roligt att SVT satsar på fiske och fiskar i rutan! Dels för oss som redan är intresserade och dels för att visa upp hobbyn, våra vatten och miljöer för den breda allmänheten, säger Martin Falklind till Fiskejournalen.

Hur har starten av inspelningen gått?

– Corona har försenat allt och nu är det bråttom med att få ihop åtta program. Det är ett gott gäng så det ska vi nog greja. Min programledarkollega Emilie är väldigt rolig att vara ute och fiska med, så vi kommer att hjälpas åt.

Vad kan tittarna förvänta sig?

– Tittarna kan förvänta sig olika fiskarter, geografisk spridning, olika vattentyper och lite olika fiskemetoder. Såklart undersöker vi också hur våra fiskar och vatten mår. Vi kommer träffa sköna personer och lära oss ett och annat av dessa experter. Sen blir det mycket fiskeglädje! Vi vill förmedla glädje snarare än många och stora fiskar. Detta är inte satsningen på en 20-kliosgädda i en hel vecka utan snarare visa upp fiske som fiske faktiskt är, genom små nedslag där alla kan känna igen sig. En fisketur med inte jättestora fiskar är också en bra fisketur! konstaterar Martin Falklind till Fiskejournalen.

Mycket fisk kommer i rutan under 2021. Utöver Fiskeliv jobbar Martin Falklind med sitt egna frilansteam med en naturdokumentär i form av en trilogi om Sveriges fiskar och vattenmiljöer. Den planeras ha premiär hösten 2021.

Du kanske även gillar detta