Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige
Karpfiske i Stockholm

Hur kan man utveckla karpfisket i Stockholmsregionen? Sportfiskarna och länsstyrelsen i Stockholm bjuder in till en träff kring den frågeställningen.
Det finns flera fina karpsjöar i och omkring Stockholm – men kan karpfisket kanske utvecklas ytterligare? Hur fungerar det i dag? Hur är tillgängligheten?
Tobias Fränstam på Sportfiskarna och länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson vill resonera kring hur karpfisket ser ut i dag och vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Därför bjuder man in alla karpfiskeintresserade till en träff tisdagen den 13 april kl.18-21.

Annons
Mer information om träffen hittar man på Sportfiskarnas hemsida.
Svenne Andersson

Intresserad av karpfiske och bosatt i Stockholm? Då ska du inte missa karpträffen den 13 april.


Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta