Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige
Kartläggning klar: Så mycket vildlax steg det i år

Hoppfullt på vissa håll – men dystert på andra. Det är en enkel sammanfattning av den svenska laxsäsongen 2019. Det är sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas som nu presenterar sammanställningen av årets uppgång av vildlax i Östersjölaxälvarna.

Han konstaterar att själva fisket under 2019 var lika varierade som vattennivåerna i älvarna, men att den gemensamma upplevelsen av 2019 var något av en besvikelse.

Glenn Douglas noterar att flera älvar haft ett antal år med svaga återkomster och sjukdomsproblematik, vilket börjar bli så allvarligt att det kan påverka framtida laxuppgångar. Som vanligt konstaterar han också att vattenkraften har stor negativ påverkan på laxbeståndet, och det bolag som utmärker sig särskilt är kommunägda elbolaget Skellefteåkraft. Under 2019 har endast 93 laxar och 36 öringar registrerats vid Hednäs kraftstations fisketrappa i Åby älv, och Glenn Douglas uppmanar bolaget att vidta kraftfulla åtgärder för att rädda laxbeståndet medans tid finns.

Annons

På minussidan räknar han också upp det polska tjuvfisket efter lax i Östersjön, som återigen ökar.

Några glädjeämnen är Råne älv och Kalix älv, som båda uppvisar positiva trender. Vid Jockfalls fiskräknare i Kalix älv passerade det exempelvis 10 009 laxar, vilket är den näst högsta noteringen efter 2013.

Här kan du läsa hela rapporten, och se hur just din favoritälv mår!

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxenburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta