Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vem har gjort detta och varför, frågar sig Kersthi Herjedahl. Foto: Privat
Kersthi hittade stora högar med dumpad fisk i skogen

Vi har sett det förr – och varje gång ställs frågan varför? Det handlar om dumpad insjöfisk. Kersthi Herjedahl upptäckte två rejäla högar med orensad abborre i skogen.

– Det här är så onödigt, varför kan man inte skänka bort fisken till någon som vill ha den i stället? säger hon till Fiskejournalen.

Här syns båda högarna med uppskattningsvis 30 kilo fisk. Foto: Privat

Det var i måndags som hon hittade den dumpade fisken, när hon tillsammans med sin man var på väg hem från fäbodstugan ovanför Optands flygfält, mellan Östersund och Brunflo. Platsen ligger bara något stenkast från E14. Kersthi berättar att det var två högar, och att det uppskattningsvis var 30 kilo fisk som dumpats, både abborre och vad som verkade vara öring.

Enligt Östersunds-Posten hittades det slaktrester på samma plats i december, ett fynd som då polisanmäldes som misstänkt jaktbrott.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om företeelsen att fisk dumpas efter pimpeltävlingar, och det är ingen vågad gissning att så är fallet även denna gång.

– Det är ett sådant slöseri med mat. Det är mycket bättre att dela med sig till något äldreboende istället för att slänga fisken i skogen, konstaterar Kersthi Herjedahl.

Läs även denna artikel:
https://www.fiskejournalen.se/debatt-den-moderne-sportfiskaren-ger-blanka-fan-i-miljon/

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta