Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige
Här ska snart gäddor leka och yngel växa upp! Foto: Nils Ljunggren / Sportfiskarna
Klartecken för gäddfabrik i Sörmland

Sportfiskarna kommer att anlägga en nästan 15 hektar stor våtmark mellan Nyköping och Trosa. Insatsen förväntas ge fina områden för leksugna gäddor – och på sikt även ett bättra gäddfiske.

Lekområden för gäddor är en bristvara längs Östersjökusten, och Sportfiskarna har i flera år restaurerat och anlagt våtmarker för att förbättra förutsättningarna för gynnsam lek.

Att Mark- och miljödomstolen nu har beviljat en stor våtmark på godset Björksunds marker kan därför få stor effekt.

”På sikt kan både gäddfisket på kusten förbättras och vattnet bli klarare och mindre övergött”

– Den här våtmarken har potential att bli både en väldigt produktiv gäddfabrik och ett eldorado för våtmarksfåglar. Vi vet att det redan stiger en del gädda för lek i diket som rinner genom området och på kusten utanför finns stora fina uppväxtområden. På sikt kan både gäddfisket på kusten förbättras och vattnet bli klarare och mindre övergött, säger Sportfiskarnas projektledare Nils Ljunggren.

Projektet, som även Hushållningssällskapet och Skogssällskapet medverkar i, förväntas starta i sommar.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta