Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sivan Jansson blir kapten för det svenska landslaget i VM, och nu söker hon sponsorer och deltagare. Foto: Anders Lundin
Klartecken: Kvinnor får en egen klass på flugfiske-VM            

Det är 100 år sedan Sverige införde allmän rösträtt för kvinnor. En nyhet i mindre skala, men ändå en välkommen sådan, är att det ska arrangeras flugfiske-VM även för kvinnor.

Det hela kommer att äga rum mellan 6–12 juli, i norska Stor-Elvdal och Rendalen, och det är Norska flugfiskeförbundet som bjuder in till tävlingarna i samband med EM nästa sommar. Tävlingsfisket kommer bland annat ske i älvarna Atna, Rena och Glomma.

Sivan Jansson, ordförande i fiskeklubben Fjällorna, jublar över beskedet.

– Det är helt fantastiskt att det blir en damklass på VM, vilket inte funnits så länge jag varit med i alla fall. Kvinnor har visserligen fått tävla i samma klass som män, men det blir inte alltid rättvist med tanke på att män oftare har längre räckvidd och är starkare, vilket de gynnas av i exempelvis vadning.

Kommer du själv att vara på plats när VM-medaljerna ska fördelas?

– Jag har inte fått frågan om jag vill vara kapten eller så. Men det finns så många duktiga flugfiskande kvinnor i Sverige, så jag hoppas verkligen att vi får ihop ett lag, med tanke på att det är så nära, säger Sivan Jansson.

Det är Sportfiskarna som tar ut ett eventuellt lag till VM, och Fiskejournalen återkommer om det blir klart med en svensk trupp.

Missa inte att läsa om kvinnan som är världens bästa kastare:

https://www.fiskejournalen.se/15-aring-bast-i-varlden-kommer-till-vm-i-sverige/

 

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta