Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sivan Jansson blir kapten för det svenska landslaget i VM, och nu söker hon sponsorer och deltagare. Foto: Anders Lundin
Klartecken: Kvinnor får en egen klass på flugfiske-VM            

Det är 100 år sedan Sverige införde allmän rösträtt för kvinnor. En nyhet i mindre skala, men ändå en välkommen sådan, är att det ska arrangeras flugfiske-VM även för kvinnor.

Det hela kommer att äga rum mellan 6–12 juli, i norska Stor-Elvdal och Rendalen, och det är Norska flugfiskeförbundet som bjuder in till tävlingarna i samband med EM nästa sommar. Tävlingsfisket kommer bland annat ske i älvarna Atna, Rena och Glomma.

Sivan Jansson, ordförande i fiskeklubben Fjällorna, jublar över beskedet.

– Det är helt fantastiskt att det blir en damklass på VM, vilket inte funnits så länge jag varit med i alla fall. Kvinnor har visserligen fått tävla i samma klass som män, men det blir inte alltid rättvist med tanke på att män oftare har längre räckvidd och är starkare, vilket de gynnas av i exempelvis vadning.

Kommer du själv att vara på plats när VM-medaljerna ska fördelas?

– Jag har inte fått frågan om jag vill vara kapten eller så. Men det finns så många duktiga flugfiskande kvinnor i Sverige, så jag hoppas verkligen att vi får ihop ett lag, med tanke på att det är så nära, säger Sivan Jansson.

Det är Sportfiskarna som tar ut ett eventuellt lag till VM, och Fiskejournalen återkommer om det blir klart med en svensk trupp.

Missa inte att läsa om kvinnan som är världens bästa kastare:

https://www.fiskejournalen.se/15-aring-bast-i-varlden-kommer-till-vm-i-sverige/

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Högsta Domstolen gav Girjas sameby rätt till fjällfisket. Foto: Mathias Arnham
Sportfiskarna agerar inför Girjasutredningen

Svenska Samernas Riksförbund vill att enbart samiska företrädare ska få vara med och utforma direktiven till Girjasutredningen. Detta har fått Sportfiskarna och Svenska Jägareförbundet att reagera.

Sportfiskarna och Svenska Jägareförbundet har reagerat på att Svenska Samernas Riksförbund (SSR) enbart vill att samiska företrädare ska få vara med och utforma direktiven till Girjasutredningen. Enligt SSR skall övriga ”externa aktörer” inte få vara med och sätta ramarna för hur samiska frågor ska utredas.

Girjasdomen fortsätter med andra ord att skapa frågetecken kring tillgängligheten till statens marker ovan odlingsgränsen. Många är oroliga för jakten och fisket, men också för möjligheterna till ett aktivt friluftsliv.

– För oss är det självklart att alla berörda ska kunna delta i den utredning som ska genomföras. Sportfiskarna och Jägareförbundet är beredda att med sin kompetens och sin lokala förankring på ett konstruktivt sätt bidra till förslag på lösningar som kan nå bred acceptans. Förbunden anser att öppenhet, respekt för olika intressen och en god dialog med bred förankring är avgörande ingredienser för att nå långsiktigt hållbara lösningar, kommenterar Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare.

Grundinställningen för de båda förbunden är att man måste närma sig frågan med ödmjukhet och förståelse för att många människor har berättigat intresse av att få tillgång till statens mark ovan odlingsgränsen.

Den lösning som organisationerna vill se måste därför beakta både renskötsel, näringsverksamhet, tillgång till jakt och fiske och övrigt friluftsliv.

Du kanske även gillar detta