Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige
Mikko Seppänen visar hur en offset-krok ska riggas. Foto: Mikko Seppänen/Youtube
Knep och knåp med Mikko – rigga för vasst abborrfiske

Hur ska man bäst komma åt de grova abborrarna som håller till i vass och annan vegetation? Ett framgångsrikt sätt är att använda så kallade offset-krokar, och abborrmästaren Mikko Seppänen visar nu hur det går till.

Mikko Seppänen, som bland annat lyckats med konststycket att vinna både Perchfight och Pikefight, fortsätter serien med instruktionsvideos där han visar sina bästa knep och knåp. Tidigare i höstas släppte han en video där han formligen bröt ned abborrfisket på molekylnivå, vilket ni kan läsa om här.

I den senaste videon handlar det om att knäcka koden i kluriga vassvatten.

– Att rigga för en weedless-presentation med så kallade offset-krokar med sina abborrjiggar är populärt nuförtiden och ett väldigt effektivt sätt att komma åt fisket i vass, vegetation och annat bråte där abborre ofta håller till, konstaterar Mikko Seppänen.

För er som aldrig provat detta så slängde han ihop en kort video om hur kroken fungerar samt hur den riggas:

Relaterad nyhet från din region
52 minuter sedan Sverige
Bosse Teuchler med svenska rekordet på färna. Det här är Bosses tredje färna över tre kilo. Foto: Sportfiskarnas storfiskregister.
Nytt svenskt rekord på färna

Bosse Teuchler är från och med nu en krönt färna-kung. Det nya rekordet på 3605 gram piskar det gamla med nöd och näppe, endast 25 gram skiljer fiskarna åt.

De första dagarna i maj besökte Bosse Svartån. En plats som huserar stora färnor, det vet den insatte. Meningen med trippen till Svartån var att tillsammans med andra fiskeintresserade familjemedlemmar satsa på stor färna. Uppenbarligen gick satsningen hem, men vägen dit var både slingrig och hal.

– Jag hade med mig både bröd, korv, räkor, kräftor och ost. Det var väldigt glest mellan nappen, Ett par napp första kvällen som resulterade i en fin hona på 2 710 g medan Janne och Loke bommade. På morgonen bytte jag ställe och fiskade grunt i strömmen med bröd – det resulterade i en färna på 2 820 g.
Jag fick inget mer den dagen, men Loke fick två kilosfärnor. Senare på kvällen vid 23 00 så fick jag en på 2 400 gram och en halvtimme senare kom hugget jag drömt om. Fisken rymdes knappt i håven. Det var en olekt hona, fullkomligt smällfet och grov över ryggen. Otroligt vacker utan en enda skavank, berättar Bosse för Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Nicka Hellenberg

Den stora fisken visade sig vara en fullträff. 61,5 centimeter lång, 42 centimeter runt magen och otroliga 3605 gram, och det bästa av allt – ett nytt svensk rekord.

Färnan är Bosses tredje över trekilosstrecket vilket bara det är en bragd.

Vi på redaktionen lyfter fiskemössan och skickar iväg ett rungande grattis.

Registrerade storfiskar och sportfiskerekord hittar du på: Storfiskregistret

Mathias Arnham

Du kanske även gillar detta