Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Fiska mer för hälsans skull – men se till att lösa fiskekort!
Kommun satsar – gratis fiskekort för ungdomar

Här kommer ett grepp som vi hoppas att fler kommuner nappar på. Skellefteå kommun delar ut gratis fiskekort till alla under 16 år i sommar.

Genom det nya Ungdomsfiskekortet får alla ungdomar under 16 år möjligheten att fiska i stora delar av Skellefteå kommun, helt kostnadsfritt, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Fiskekortet kan hämtas ut från och med 1 juli, och ger tillgång till hundratals fiskevatten inom de fiskevårdsområden som anslutit sig.

– Syftet med kortet är att främja fiskeintresset bland barn och unga. Fiske är dessutom mycket mer än bara själva fångsten. Det är en gren av friluftslivet och ett sätt att umgås, uppleva naturen och koppla av. Med ett fiskekort som gäller i många områden vill vi också ge ungdomarna möjlighet att utforska nya fiskevatten och uppleva den stora bredd av fina fiskevatten som våra lokala fiskevårdsområden erbjuder, säger Johannes Lindberg, friluftssamordnare på Skellefteå kommun.

Ungdomsfiskekortet löses på Skellefteå Turistcenter, och på www.skelleftea.se/fiske finns det information om vilka fiskevatten och regler som gäller för kortet.

Vi på Fiskejournalen uppmuntrar samtidigt alla fiskande ungdomar att vara med i den populära Artjakten 2019, som du kan läsa om här!

Läs om fiskefestivaler i norr:

Flugfiskefestival flyttar till Kraddsele – storöringens rike

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Robert Westin
Avvecklingen av Mariebergs kraftverk direktsändes. Foto: Älvräddarna.
Nu är Mariebergs kraftverk rivet

Den 1 juli revs Mariebergs kraftverk som låg i Mörrumsån. Händelsen livesändes och mitt under rivningen så sågs laxar vandra förbi i den nyöppnade älvfåran.

För några veckor sedan rapporterade Fiskejournalen att rivningen av Mariebergs kraftverk i Mörrums ån skulle rivas i direktsändning. Människor från hela världen följde avvecklingen av kraftverket med stort intresse genom ett webinar som organisationen Dam Removal Europe organiserade. Bland annat medverkade Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

– Det är själv klart jättebra att denna typ av vandringshinder försvinner så att vi får en ökad biologisk mångfald i Sverige. Jag hoppas att vi kan få se fler avvecklingar av obsoleta vattenkraftverk, tex Hednäs kraftverk i Åbyälven, säger Christer Borg till Fiskejournalen.

Rivningen av kraftverket kom lägligt. Medan rivningen pågick så kunde dom som var på plats se när laxar vandrade uppström, förbi det rivna kraftverket, till nya lekplatser.

– Medan webinariet och rivningen fortgick observerades fler är tio stora laxar som vandrade förbi oss. Flera av dom vägde mer än 10 kg. Detta var otroligt glädjande att se. Det visar att när man river en damm så kommer resultatet snabbt, säger Esa Fahlén, projektledare hos Älvräddarna, till Fiskejournalen.

Nu kan du se hela webinariet och få ta del av rivningen. Man får även höra om hur arbetet med att riva ut kraftverk och dammar i övriga Europa och i USA fortgår.

Du kanske även gillar detta