Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Röding och många arter trivs i Undens klara och djupa vatten, som också utgör en värdefull vattentäkt. En planerad provborrning efter metaller i anslutning till sjön har väckt starka protester. Foto: Tobias Dahlin
Kommun vill stoppa prospektering vid Unden

I söndags brann eldar på 21 platser runt Unden i en manifestation mot den tillåtna prospekteringen efter kobolt och andra metaller i angränsning till sjön. Nu väljer Laxå kommun att överklaga tillståndet som beviljats av statliga Bergsstaten.

Det ser plötsligt något ljusare ut för Undens storrödingar och sjöns andra arter – European Cobalts starkt kritiserade tillstånd för att leta metaller i närområdet överklagas nu på kommunal nivå.
– Förslaget till provborrning är någonting som har orsakat oro bland många människor runt sjön Unden. Vi tänker då i steg två vid eventuell brytning. Laxå kommun är ytterst ansvar för människorna och vattenförsörjningen i bygden, säger Laxås kommunalråd Bo Rudolfsson till SVT Nyheter Örebro.

Beslutet väcker förstås glädje hos dem som i söndags manifesterade med eldar runt Unden. Även miljöjuristen Gunilla Högberg Björck välkomnar kommunens initiativ.
– Som juridiskt ombud för ett antal sakägare tycker jag att det är glädjande att även Laxå kommun överklagat undersökningstillståndet. Det är viktigt att också myndigheter redan i detta tidiga skede tydligt tar ställning för närboende och för miljön. Än viktigare är det dock att alla berörda kommuner är aktiva vid kommande prövning av bearbetningskoncession och tillstånd enligt miljöbalken. Tystnad tolkas lätt som ett tillstyrkande, säger hon.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige
Nöjda arrangörer i Chubby Chicks: Emelie Westlin, Martina Sjöstedt och Isabelle Hållkvist Eriksson. Foto: Privat
Chubby Pike Challenge – en fullbokad succé

Snacka om succé. Ett gäng fiskefrälsta kvinnor undrande om det skulle finnas tillräckligt intresse för att arrangera en gäddfisketävling för bara kvinnor – och svaret blev ett rungande ja!

Temperaturen inför Chubby Pike Challenge 27 juni har höjts ordentligt. Det som startade som ett försiktigt initiativ har fått större genomslag än arrangörerna någonsin vågat hoppats på. Det var Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt som ville tävla mot några andra tjejer och lade ut en förfrågan på Facebook. När intresset visade sig vara stort så skapade de en grupp på Facebook, och därifrån fortsatte det att växa.

– Olika betesbyggare började höra av sig och ville gärna sponsra med beten till vår från början interna tävling. När detta började så bestämde vi oss för att köra på ordentligt. Jag tog kontakt med Leif Collin på cwc för att kolla om de kunde hjälpa till med måttdekaler, vilket de självklart ville göra. De beställde 25 stycken, vilket vi tyckte var lite väl många till en början. Våra förväntningar var väldigt låga, men när större aktörer fick nys om detta och hörde av sig till oss och ville vara sponsorer så började vi inse att detta är något vi ska göra något ordentligt av, berättar Isabelle Hållkvist Eriksson.

Redan en månad innan tävlingen var alla 25 platser är tagna, och de har tvingats tack nej till lag som vill vara med. Förutom Isabelle Hållkvist Eriksson och Martina Sjöstedt består Chubby Chicks av Emelie Westlin, och de har sannerligen anledning att vara nöjda med sitt initiativ.

– Vi är överväldigade över hur många som visat intresse, både deltagare och sponsorer! Nu har vi en framtidsvision om att göra detta till en årlig tävling och även kanske klämma in någon mer fisketävling för tjejer, säger Isabelle Hållkvist Eriksson.

Här kan du följa Chubby Pike Challenge 2020!

Du kanske även gillar detta