Konstsnö kan bli konstig situation för fisken

Fiskrom kan slås ut om det plötsligt försvinner mycket vatten vid snötillverkning. Foto: SLU Aqua

Det är inte bara turismen på de svenska skidorterna som påverkas av snöfattiga vintrar. Även intilliggande vattendrag och dess fiskbestånd kan få betala ett pris när det måste tillverkas konstsnö.

I princip alla stora skidanläggningar i Sverige är beroende av att producera konstsnö i dag, vilket kräver stora mängder vatten. Prognosen är att behovet fortsätter att växa om snösäsongerna blir kortare, och då riskerar alltså livet i vattendragen att påverkas.

En av riskerna är att det skulle kunna bli bottenfruset, om stora mängder plötsligt försvinner när vattenflödet är lågt under vintern. Detta skulle kunna slå ut exempelvis öringrom, som är beroende att få syre av strömmande vattnet.

I Åre stoppades Länsstyrelsen företaget Ski Star från att ta ut vatten från Åre-älven när flödet var som lägst, i mark och miljööverdomstolen 2016.

– I takt med mer och mer konstiga vintrar och mer och mer snöläggning blir problemet större. Framförallt för väldigt små vattendrag. Det har byggts väldigt mycket vattenkraftverk här redan och då försvinner forsarna och blir torrlagda. Det vi har kvar det måste vi spara, säger Ingemar Näslund, fiskbiolog på länsstyrelsen i Jämtland.

Här ser du ett inslag som Sveriges Radio gjort med honom kring konstsnön.

Läs om hur milda vintrar påverkar pimpelfisket:

Sent besked från Arvika: Pimpel-SM måste flytta

Publicerad: 23 February 2020
Av: Anders Lundin