Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige
Ekologisk kollaps. Förhoppningsvis kan Yxerns stränder snart åter omges av välbehövligt vatten. Foto: Tino Åberg
Kraftverken vid Yxern ska ses över

Vattendragen nedströms den hårt reglerade sjön Yxern ska förses med ålyngelledare. Dessutom ska alla dammar och kraftverk i Botorpsströmmen avrinningsområde ses över. De beslutade nyligen Länsstyrelsen i Kalmar. Därmed ser det plötsligt lite ljusare ut för länets största sjö.

Ålen har varit en av många förlorare sedan ett urgammalt beslut tillåter skoningslös torrläggelse av Yxerns stränder. Förhoppningsvis kan länsstyrelsens nya beslut ge positiva effekter för den utrotningshotade arten, men också för många andra lekvandrande fiskar som i dag hindras av kraftverk.
En som välkomnar både yngelledare och översyn av kraftverk är Yxerns miljökämpe Tino Åberg.

”Det är mycket bra att vi äntligen fick till en tillsynsplan för sjön Yxern”

– Det är mycket bra att vi äntligen fick till en tillsynsplan för sjön Yxern. Det visar att Länsstyrelsen i Kalmar tar frågan på stort allvar, säger han.

Inom kort kommer dessutom ett beslut från mark- och miljödomstolen om ett treårigt projekt som Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Yxerns regleringsföretag och Yxerns fiskevårdsområde kommit överens om. Det går ut på att man under tre år justerar tappningen med sikte på att hitta mer hållbara vägar för att återställa sjön

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige
I området kring Stavreströmmen lufsar det en björn just nu.
Varning för björn vid känd fiskesträcka

Gimån i Jämtland är en av landets mest populära fiskeälvar. Just nu är det inte bara ivriga flugfiskare som patrullerar längs stranden, utan även en björn.

Det är Övre Gimåns Fiskevårdsområde som skickar ut en varning till både fiskare och andra besökare i området. Det har nämligen påträffats färsk björnspillning efter den gula sträckan i Gimån nedströms Gimårasten, och björnen har även varit uppe vid sjönacken på den västra sidan.

”Var försiktig. För att minska risken för dig/er så lämna absolut ingen mat framme vid vindskydden eller på annat sätt så att björnen får vittring på det. Rapportera till oss om du ser något”, hälsar Övre Gimåns Fiskevårdsområde.

Tillsynsperson den här helgen är Hans Nordin och han nås på 070-380 48 75. Nästa vecka är det Staffan Nilsson som har fisketillsynen, 070–1303844.

Du kanske även gillar detta