Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vissa båtar fylldes till bredden av förrymda regnbågar i Ströms Vattudal 2018. Foto: Privat
Kritiserad fiskodling vill växa i Ströms Vattudal

Fiskejournalen har tidigare berättat om de massiva rymningarna av odlad fisk i Ströms Vattudal. Nu vill det aktuella företaget odla ännu mera fisk i systemet.

Så sent som våren 2018 rapporterade Fiskejournalen om en stor rymning av regnbågar från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Sportfiskare drog upp tonvis med fisk, och det befarades att den inhemska harren och unika Vattudalsöringen skulle ta skada.

– Det här är en jättekatastrof, dundrade fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Det har även innan dess varit negativ uppmärksamhet kring fiskodling i Ströms Vattudal. För fem år sedan påträffades exempelvis vild fisk med njursjukdomen BKD i vattendraget. Sommaren 2014 hade man ett utbrott av samma sjukdom i en odling. Det kunde dock inte fastslås att smittan kom från odlingen, även om misstankar fanns.

Fiskföretaget odlar på två lokaler i dag, Linjeviken och Postviken, och totalt handlar det om cirka 3 200 ton fisk. De har nu ansökt om att kraftigt få utöka odlingen i Postviken. Tillståndet i domstol uttrycks i foderförbrukning. I dag har företaget tillstånd för 1800 ton i foderförbrukning i Postviken, och nu vill de ha tillstånd för 3000 ton foder.

Företaget har nyligen bjudit in allmänheten till ett samrådsmöte tisdagen 29 oktober. Det bör tilläggas att företaget tidigare ansökt om att få utöka odlingen i Linjeviken, vilket de nekats.

Läs om fler nyheter från Jämtland:

Succé i Östersund när Sportfiskarna vandrar norrut

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta