Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vissa båtar fylldes till bredden av förrymda regnbågar i Ströms Vattudal 2018. Foto: Privat
Kritiserad fiskodling vill växa i Ströms Vattudal

Fiskejournalen har tidigare berättat om de massiva rymningarna av odlad fisk i Ströms Vattudal. Nu vill det aktuella företaget odla ännu mera fisk i systemet.

Så sent som våren 2018 rapporterade Fiskejournalen om en stor rymning av regnbågar från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Sportfiskare drog upp tonvis med fisk, och det befarades att den inhemska harren och unika Vattudalsöringen skulle ta skada.

– Det här är en jättekatastrof, dundrade fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Det har även innan dess varit negativ uppmärksamhet kring fiskodling i Ströms Vattudal. För fem år sedan påträffades exempelvis vild fisk med njursjukdomen BKD i vattendraget. Sommaren 2014 hade man ett utbrott av samma sjukdom i en odling. Det kunde dock inte fastslås att smittan kom från odlingen, även om misstankar fanns.

Fiskföretaget odlar på två lokaler i dag, Linjeviken och Postviken, och totalt handlar det om cirka 3 200 ton fisk. De har nu ansökt om att kraftigt få utöka odlingen i Postviken. Tillståndet i domstol uttrycks i foderförbrukning. I dag har företaget tillstånd för 1800 ton i foderförbrukning i Postviken, och nu vill de ha tillstånd för 3000 ton foder.

Företaget har nyligen bjudit in allmänheten till ett samrådsmöte tisdagen 29 oktober. Det bör tilläggas att företaget tidigare ansökt om att få utöka odlingen i Linjeviken, vilket de nekats.

Läs om fler nyheter från Jämtland:

Succé i Östersund när Sportfiskarna vandrar norrut

Relaterad nyhet från din region
2 dagar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta