Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Det är redan fullproppat i Kungsådran 2019. Här Anton Söderkvist med sin kungliga lax på 113 centimeter från hösten 2018.
Kunglig avslutning av Anton Söderkvist igen

Anton Söderkvist kan nog med säkerhet utropas till kung av Kungsådran i Älvkarleby. På sträckans näst sista öppna dag landade han en lax på hela 113 centimeter, vilket förmodligen är säsongens största där. Vikten? Inte en aning …

– Vikten får folk spekulera bäst de vill i, säger en glad Anton Söderkvist.

Han gjorde därmed en repris från förra året, då han också fångade den största laxen i Kungsådran, nedre delen av Dalälven.

Anton berättar om det majestätiska fisket 28 september med egna ord:

”Jag har haft turen att få fiska i Kungsådran varje höst sedan den öppnade för fiske, och man lär sig mycket varje gång. Jag har haft fint fiske vid alla tillfällen men nu märktes det att vattentemperaturen har stor betydelse för att fisken ska bli mer aktiv, då det tidigare varit cirka 15–16 grader i älven när jag fiskat och nu nere på 10 grader. Jag landade 14 fiskar under dagen och säkert lika många tappade och ett flertal hugg som jag inte fick fast. Under lunchrasten på turisthotellet så lottade vi återigen poler för eftermiddagens fiske och jag fick samma nummer som förra året då jag avslutade fisket i pool 4 och kunde landa en enorm laxhane på 118 centimeter. Och nog blev det åka av även i år. Precis som för ett år sedan fick jag ett par fina öringar på nacken i polen och när det började på att skymma till tuggade det till fint i min tunt dressade hackelfluga, och jag kände på en gång att det var en bättre fisk. Efter 10–15 minuter kunde jag landa en fin hane på 113 centimeter, och då var det nästan helt mörkt. Jag ringde en av kompisarna som fiskade polen ovanför mig, som kom och tog några bilder. Vikten på laxen vet jag som sagt inte, men ett fint fiskeminne att bära med sig i livet tar jag med mig i ryggsäcken. ”

Fiskejournalen bugar och gratulerar Anton till den fina laxen.

 

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta