Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige
Marika Eriksson och hennes pappa Mikael kan vara både stolta och nöjda med sin fiskeprestation. Foto: Johan Mikkelsen
Kvinnligt världsrekord på torsk

I dag skrevs historia på Sørøya när det kvinnliga världsrekordet på torsk slogs.
Det var Marica Eriksson från Uddevalla som stod för prestationen att dra upp en torsk på hela 38 kilo. Därmed slog hon Sophie Karwas 46 år gamla rekord på 36,7 kilo.
Rekordfisken föll för en Westin Big Bob i färgen Fancy Cola! Även hennes far, Mikael, fick en 30 kilos torsk på samma Big bob! Snacka om familjefiskellycka!

Annons
Enligt rapporter från guiden Johan Mikkelsen på Nordic Sea Angling är det en fantastiskt skreifiskepå Sørøya just nu och det har landats 12 torskar över 30 kilo på campen. Det är fortfarande långt kvar på skreisäsongen, om du är sugen på att dra till Norge.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige
Satsning på svensk matfisk: Braxen i stället för laxen

Braxburgare och rökt braxen. Kan det vara något? Ja, absolut tycker flera aktörer som nu försöker få mer vit fisk på svenskarnas tallrikar.

Kan braxen ersätta laxen – och är det rent utav nästa delikatess från exempelvis Bottenviken? Det är frågan som Länsstyrelsen i Norrbotten ställt sig med anledning av ett svensk-finskt forskningsprojekt. Braxen, mört och id betraktas av många som skräpfisk, men projektet målsättning är att kolla om det är möjligt att utveckla gångbara livsmedelsprodukter av dessa fiskar. Det hela är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

I Finland och flera sydeuropeiska länder finns redan braxen på menyn som en uppskattad matfisk.

Annons

Nu får satsningen i Norrbotten sällskap i förarhytten av projektet ”Fiskresurs”, där bland annat Länsstyrelsen i Stockholm deltar. Det handlar om att utnyttja resurserna i exempelvis Mälaren och Stockholms skärgård, där det annars är mest vanligt att den yrkesfiskade braxen blir fiskmjöl. Det ska lanseras nya tekniker för att rensa bort braxens alla ben, och det snackas nya maträtter som exempelvis ”braxburgare”.

Vattnas det i munnen på er läsare?

Nja, vi förstår om ni är skeptiska.

Men enligt flera sportfiskare som Fiskejournalen frågat så är braxen rätt tillagad en delikatess – åtminstone om den kommer från ett förhållandevis friskt vatten. I det kommande numret av Fiskejournalen har vi låtit en expertpanel tycka till om braxen som matfisk. Missa inte det!

Missa inte heller denna läsning:

https://www.fiskejournalen.se/sa-far-du-fram-den-djupa-sanningen-om-ditt-fiske/

Du kanske även gillar detta