Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
En av bilderna i kalendern är "Ängeln – välsignar älven och ger hopp och tro". Modell är Hedda Heyerdahl Braathen. Fotograf: Ilona Berzina
Kvinnor tar kamp för den vilda laxen i nytt fotoprojekt

Rörelsen för att rädda den vilda laxen växer sig allt starkare. I ett unikt fotoprojekt hyllar tio kvinnor den norska vildlaxen – och uppmanar omvärlden att sluta upp i kampen.

Havsfrun – leder laksen in till älvarna. Modell: Ellen Svendsen. Fotograf: Rune Haldorsen

Det hela handlar om en ”Vildlaxkalender”, där intäkterna oavkortat går till organisationen Reddvillaksen.

– Vi har ett nästan religiöst förhållande till laxen, samtidigt som den är så hotad att den kommer att vara borta om en generation om vi inte säkrar de sårbara stammar som finns kvar, säger Hedda Heyerdahl Braathen, som är projektledare för kalendern.

Som styrelsemedlem i stiftelsen ”Redd Villaksen” är hon inblandad i flera insamlingar för att rädda den norska laxstammen, och idén till kalendern föddes när ett gäng kvinnor samlades i Stjördalsälven för att fiska lax förra sommaren. Bland fotograferna som bidraget till kalendern finns exempelvis Rune Haldorsen, som är internationellt erkänd för sina undervattensfotografier.

Bilderna i kalendern är inspirerade av folktro och myter, och följer laxen genom hela dess livscykel från kläckning till full storlek. Den lanserades i samband med Redd Villaksens årliga auktion för vildlaxen 7 november.

Mer information om projektet hittar ni här!

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/norge-vill-omvanda-are-som-nobbar-inbjudan/

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta