Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
En av bilderna i kalendern är "Ängeln – välsignar älven och ger hopp och tro". Modell är Hedda Heyerdahl Braathen. Fotograf: Ilona Berzina
Kvinnor tar kamp för den vilda laxen i nytt fotoprojekt

Rörelsen för att rädda den vilda laxen växer sig allt starkare. I ett unikt fotoprojekt hyllar tio kvinnor den norska vildlaxen – och uppmanar omvärlden att sluta upp i kampen.

Havsfrun – leder laksen in till älvarna. Modell: Ellen Svendsen. Fotograf: Rune Haldorsen

Det hela handlar om en ”Vildlaxkalender”, där intäkterna oavkortat går till organisationen Reddvillaksen.

– Vi har ett nästan religiöst förhållande till laxen, samtidigt som den är så hotad att den kommer att vara borta om en generation om vi inte säkrar de sårbara stammar som finns kvar, säger Hedda Heyerdahl Braathen, som är projektledare för kalendern.

Som styrelsemedlem i stiftelsen ”Redd Villaksen” är hon inblandad i flera insamlingar för att rädda den norska laxstammen, och idén till kalendern föddes när ett gäng kvinnor samlades i Stjördalsälven för att fiska lax förra sommaren. Bland fotograferna som bidraget till kalendern finns exempelvis Rune Haldorsen, som är internationellt erkänd för sina undervattensfotografier.

Bilderna i kalendern är inspirerade av folktro och myter, och följer laxen genom hela dess livscykel från kläckning till full storlek. Den lanserades i samband med Redd Villaksens årliga auktion för vildlaxen 7 november.

Mer information om projektet hittar ni här!

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/norge-vill-omvanda-are-som-nobbar-inbjudan/

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Anders Holm
Tjejmetet är en tradition i Göteborg sedan 1997. Foto: Getty Images
Dags för Tjejmetet 2020

På söndag, den 16 augusti, är det dags för Tjejmetet i Vallgraven, i Göteborg. På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer.

Tävlingen pågår vid Fiskekyrka mellan klockan 11-13, och anmälan kan göras på plats från klockan 09:30. I tävlingen får endast kvinnor delta, och det finns två tävlingsklasser – senior och junior. Utöver den individuella tävlingen finns även möjlighet att delta i lagtävling (minst 2 och max 4 personer).

På grund av den pågående pandemin begränsas deltagarantalet till 50 personer, enligt Tjejmetets facebooksida: ”Obs endast de första 50 deltagarna får var med, pga regeringens beslut om folksamlingar om max 50 personer!”

Majorna Sportfiskeklubb har arrangerat Tjejmetet sedan 1997.

Klicka här för mer information om Tjejmetet 2020.

Du kanske även gillar detta