Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Lag-SM i internationellt mete flyttas till Svartån
Tommy Lindblom från landslaget med en skimmer. (Foto: Sportfiskarna)

Tommy Lindblom från landslaget med en skimmer. (Foto: Sportfiskarna)

Sportfiskarna: Lag-SM i internationellt mete tvingas byta tävlingsvatten då Göta kanal vid Bråttom sluss, Norsholm, är nästan helt tömd.
Nytt tävlingsvatten blir nu Svartån vid Tranås. Platsen för tävlingen i Svartån är en mycket fin sträcka med max djup  4-5 meter och bredden är 40-45 meter över hela sträckan.
Mört, braxen, sutare, aborre och löja de vanligaste arterna.Tävlingen hålls på samma datum som planerat: 10-11 maj.
Mer info om lag-SM i internationellt mete:
Christer Engvall, grenansvarig, 070-9316732
Anssi Lehtevä, tävlingskonsulent, 08-410 80 605
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Robert Westin
Stören är mycket ovanlig i svenska vatten. Foto: Lena Palm.
Sensationellt fynd av rysk stör

Den 24 juni gjorde Lena Palm och Tomas Torvaldsson en märklig upptäckt när de vittjade sina flundragarn. Fyndet gjordes på sex-åtta meters djup i Sandvik, strax utanför Tärnö i Karlshamn.

I nätet fanns en ovanlig fisk som de bedömde som en stör. Den var cirka 50 centimeter lång och vägde uppskattningsvis 1,5–2 kilo. Efter bild- och videogranskning så kunde forskaren Jörn Gessner konstateras att det var en rysk stör, Acipenser gueldenstaedtii, rapporterar P4 Blekinge.

Den ryska stören är ovanlig i svenska vatten. Den har endast observerats ett fåtal gånger i Västerhavet samt längst efter de södra kusterna. Arten har sin naturliga utbredning i Kaspiska- och Svarta havet inklusive dom tillrinnande floderna.

– Rysk stör är en extremt sällsynt gäst i svenskt vatten med endast ett fåtal tidigare fynd, säger Markus Forslund, avdelningschef på Natur & Klimat på Länsstyrelsen Blekinge.

Den ryska stören uppträder dock ibland i andra europeiska vattendrag, oftast på grund av rymning eller avsiktlig utplantering.

Stören som Lena och Tomas fångade släpptes tillbaka i vattnet igen, så den kunde simmade vidare på nya äventyr.

Du kanske även gillar detta