" />
Annons
Lågt vatten hotar laxlek i Mörrumsån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Hur kommer det låga vattnet påverka den känsliga ekologin i Mörrumsån? Foto: Mörrums Kronolaxfiske
Lågt vatten hotar laxlek i Mörrumsån

Låga grundvattennivåer och torka bidrar till att Mörrumsån lider brist på vatten. Ett lägre vattenflöde har inte uppmätts sedan mätningarna startade och laxens lek kan vara hotad.

Våren har varit regnfattig och Mörrumsån bir allt mindre i takt med att strandkanterna torrläggs. Situationen är unik och konsekvenserna därför svåra att förutse.
– Vi är bekymrade över bristen på vatten. Vi vet inte hur laxen kommer att reagera när den snart ska starta lekvandringen upp i ån, säger Ola Söderdal på Sveaskog i en intervju med SR.

Mätningarna i Mörrumsån inleddes 1941 och har aldrig visat på lägre flöden än nu. Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Vattenbristen i området är utbredd och har även drabbat åns källflöden. Den reglerade sjön Åsnen kan därför inte återställa ett normala flöde.

– Skulle vi öka släppet till motsvarande en normal vårflod tömmer vi i princip Åsnen och torrlägger stora strandområden i sjön. Det vore som att dra ut proppen ur ett badkar, säger Jan Grosen, funktionschef för vattenvården på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

För att undvika liknande situationer i framtiden finns det åtgärder att vidta.
– Det stärker behovet av ett fortsatt arbete med biotopförbättringar och återställning för att på så sätt öka vattenhushållningen, konstaterar Ola Söderdahl.

Läs mer i SR:s reportage här.

Hans Hällman

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Du kanske även gillar detta