Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Tobias Fränstam med ett praktexemplar av aspen. Foto: Länsstyrelsen Uppsala
Lär känna anonyma aspen på ett djupare plan

Ett silverblankt muskelknippe.

Lax eller havsöring, tänker säkerligen de flesta sportfiskare på då. Men den har en anonym utmanare – i form av aspen. Missa inte denna film om Upplands landskapsfisk.

Det är Daniel Brelin från Länsstyrelsen i Uppsala och Tobias Fränstam från Sportfiskarna som spelar huvudrollerna i ”Aspius Uplandicus – En film om Upplands landskapsfisk”.

A.S.A.P.  är ett fiskevårdsprojekt med syfte att öka rekryteringen av asp. Arbetet sker med praktisk fiskevård och konkreta åtgärder som ökat tillgången till potentiella lekområden runt Mälaren. Projektet startade 2015 och samordnas av Länsstyrelsen i Uppsala län där även Gäveleborg, Stockholm, Södermanland och Västmanlands län ingår i arbetsgruppen.

I filmen får vi följa med Daniel Brelin och Tobias Fränstam när de bedriver fiskevård för asp och försöker lura den svårflörtade fisken på spö. Filmen är en del i projektets slutredovisning där projektet som helhet finansierats av Havs och Vattenmyndigheten.

– Aspen har allt. Den är storvuxen, häftig, stark, har en spännande livscykel och är dessutom mytomspunnen. Otroligt kul att få medverka i att göra en film om denna art och jag tror vi kommer nå väldigt många fler människor med denna film jämfört med om vi endast skrivit en projektrapport, säger Daniel Brelin och fortsätter:

– Ända sedan jag blev länsfiskerikonsulent i Uppsala har jag velat arbeta med vattenvård i slättlandsåar som mynnar i Mälaren. Aspen är en helt perfekt paraplyart för de här vattenmiljöerna. Eftersom den är rödlistad och hotad med ett eget åtgärdsprogram är det alltså enklare att få finansiering för att utföra praktisk fiskevård. Mycket av arbetet kopplar till klassisk vandringshindersproblematik, med fiskevårdsnytta som självklart gynnar alla fiskarter och inte enbart asp.

Spana in filmen och lär känna aspen lite djupare du också!

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta