Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige
Lars Holmqvist med sin makalösa dubbel. Foto: Cato Bekkevold
Lars skrev fiskehistoria med sin drömdubbel

Svenske Lars Holmqvist har skrivit in sig i de norska historieböckerna. Han lyckades nämligen med den osannolika bedriften att få både en tonfisk och håbrand samma dag – dessutom i gigantiska format.

Lars Holmqvist, som bott i Norge i över 20 år, har sedan barnsben drömt att fånga både tonfisk och håbrand. Fögade anade han att båda drömmarna skulle slå in under en och samma fisketur.

Lars tillhörde ett av teamen som skulle delta i det norska märkningsprojektet av tonfisk, och tillsammans med både skeppare och forskare gav han sig ut från hamnen på Hitra i Tröndelag.

Men fisketuren inleddes med en stor överraskning. Den första fisken som kom ombord var nämligen en håbrand på hela 2,24 meter. Den uppskattade vikten var 120 kilo, och med god marginal över det norska rekordet från 1979.

Håbrand är rödlistad, och i händelse av fångst måste myndigheterna underrättas, vilket underlättades av att en representant från Havforskningsinstituttet redan fanns ombord.

Det dröjde inte länge innan nästa troféfisk högg på kroken – och den här gången var det minsann rätt sorts fisk. Efter två och en halv timmes kamp kunde en 2,32 meter lång tonfisk med uppskattad vikt på runt 300 kilo bärgas. Och även den här gången var det Lars som fick äran att drilla fångsten.

– Jag vet egentligen inte vad jag ska säga, ingen upplevelse blir större, säger Lars Holmqvist till Fiskejournalen.

Han riktar ett stort tack till de övriga ombord, erfarne sportfiskaren Cato Bekkevold och kaptenen Enrico Wyrwa som lotsade Lars till drömdubbeln.

– Utan kaptenen hade jag varit chanslös. Det hela var en laginsats, och att det råkade vara just jag som höll i spöt var bara flax, säger en både glad och ödmjuk Lars Holmqvist.

Fiskjournalen gratulerar till en makalös dubbel!

Läs om det svenska fiskfusket:

Riksdagsledamot om fusket: ”Stoppa industrifisket nu”

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta