Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Nicka Hellenbergs använda trumstock blev ett gäddbete med mycket själ i.
Lasses beten rockar

Gäddfiske och Rocknroll går hand i hand, varje fall om du frågar betesbyggaren Lasse ”Modemgurka” Sjöblom. Hans senaste bete är tillverkat från en träbit som slagit takten till några av 2000-talets bästa rocklåtar.

Lasse är ingen duvunge när vi kommer till gäddfiske och betesbyggnad, snarare tvärt om. Han har praktiserat vår kära sport och karvat beten under många år. Lasse eller Modemgurka som hans betesbyggaralias är, skapar konst för gäddfiskare. Konst som ska trigga gäddan till hugg. Hans experimentella id som betesbyggare når långt utanför den vanliga boxen. Beten som efterliknar ubåtar och dalahästar till beten med inbyggda propellrar i kroppen är inga ovanligheter i Lasses verkstad. Dessa beten är i och för sig bara så kallade one off-beten och ingår inte i Lasses vanliga betesserier. Det senaste specialbetet har han byggt åt hans vän, sportfiskaren och trummisen Nicka Hellenberg. Betet är karvat från en av Nickas trumstockar som användes under inspelningen av bandet Jonos senaste platta, Life. Lasse utvecklar:

– Idén föddes för några år sedan när jag fiskade med Magnus Lindgren, eller Mangeboy som han kallas i gäddfiskekretsar. Vi snackade om beten som betyder något för fiskaren. Beten med lite extra mojo. Magnus berättade att han hade en vobbler som var gjord av ett stolsben. Jag minns inte exakt hur storyn var men jag har för mig att stolen hade tillhört någon gubbe som inte levde längre men, som under sitt liv varit en mycket duktig fiskare. Hursomhelst så tyckte jag att det var en ball historia och lade idén om betydelsefulla beten på minnet. I höstas kom jag att tänka på Manges stolsbensvobbler och beslutade mig för att göra något liknande med min gode vän Nickas trumstockar.

Betet är karvat från en av Nickas trumstockar som användes under inspelningen av bandet Jonos senaste platta Life.

Att göra ett bete av en så pass tunn träbit kanske inte är det allra lättaste så Lasse beslöt sig för att tillverka ett så kallat stickbait av trumstocken, ett stickbait med tail.

– Det blev ett bete med mycket själ. Rock’n’roll och gäddfiske passar ju grymt bra ihop, dessutom  är jag ett stort fan av bandet Jono. Så det här var riktigt kul, hoppas betet fångar en fet fisk nu bara, avslutar Lasse.

Håll utkik i tidningen Fiskejournalen för senare i år kommer det ett mer ingående reportage om Lasse Sjöblom och hans kärlek för både gäddfiske och betesbyggande.

Följ Modemgurka på Instagram.

Lyssna på Nicka Hellenbergs band Jono.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Robert Westin
Glenn Svensson med sin praktgös. Foto: Alexander Johansson.
Glenn tog stor gös från fiskekajak

Sent en natt i juli sitter Glenn Svensson i sin fiskekajak på en sjö i Småland. Efter några timmars fiske suger det till hårt i spöt.

Glenn Svensson och Alexander Johansson fiskar ofta tillsammans. Dom har under en längre period fiskat ett vatten som dom ansett har stor potential. Kring 300 timmar har dom lagt på denna sjö. Denna kväll, den 11 juli, hade dom båda tagit med sina fiskekajaker.

– Under detta år har vi fiskat många pass i samma sjö. Vi har försökt att hitta ett mönster för när man ser stor fisk och när dem hugger. Jag och Alexander har också lärt oss vart i sjön man skall fiska för att hitta större fisk, säger Glenn till Fiskejournalen.

När dom kajakfiskande kompisarna kom in i ett område som är fem meter djupt får Glenn syn på en fisk som ligger när botten. Efter ett tag så högg det hårt i Glenns spö, det blir tvärstopp.

– Det blåste relativt mycket. Så trixet var att placera jiggen rätt, säger Glenn till Fiskejournalen.

Efter en 10 minuters fight så kommer gösen upp till kajaken och Glenn kan håva den. Han skriker av lycka när han inser hur stor fisken verkligen är.

Gösen vägde otroliga 11 220 gram, fördelat på 95 cm. Detta är en av dom tyngsta svenska gösarna i år och även troligt den tyngsta som är tagen från kajak under 2020.

Du kanske även gillar detta