Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Lax även i Dalälven

Nu börjar blanklaxen stiga i de svenska Östersjöälvarna. I måndags landades årets första i Älvkarleby – en fisk på 12,8 kilo.
Efter förra årets dåliga laxuppgång är det med en viss bävan som älvfiskarna inväntar de första blanklaxarna. Ska dom komma i år?
Jodå, nog ser det hoppfullt ut. Trollingfiskarna i södra Östersjön har fått bra fångster, laxen har börjat stiga i Mörrumsån och nu verkar den även vara på väg längre norrut.
I måndags fick Simon Hansen en blanklax på 12,8 kilo på A-sektionen i Älvkarlebyfisket i Dalälven. Därmed kan han räkna med en graverad Ambassadeur 7000 i belöning för att ha fångat årets första majlax.
Sedan dess har ytterligare en blanklax landats i Älvkarleby och nu inväntar vi rapporter från de längre norrut belägna älvarna.
Kolla fångstdata i Älvkarleby Sportfiske.
Svenne Andersson

Simon Hansen fångade årets första blanklax i Älvkarleby i måndags.


Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta