Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Laxen är en av många hotade arter. Foto: Havforskningsinstituttet
Lax undgår könsmognad

Genom genetiska ingrepp har norska forskare hindrat lax från att utveckla könsceller. I ett uppföljande försök har samma forskarteam nu sett att inga av dessa laxar utvecklar könsmognad, trots manipulering med ljus och temperatur. Resultatet välkomnas, då målet är att få odlad lax att undgå könsmognad.  

Det norska laxförsöket har utförts av Havforskningsinstituttet, och är ett av flera som utnyttjar den genetiska forskningens snabba utveckling.
Nu vill forskarna se hur laxarna utan könsceller utvecklas i odlingsmiljö under tre år. Förhoppningen är att de ska fortsätta att undgå könsmognad och att de ska tillväxa lika snabbt som annan odlad lax.

Utan könsmognad blir fisken steril, vilket forskarna tror kan begränsa den negativa effekten som rymd fisk har på vilda bestånd.
–  Om man i framtiden kan använda könscellsfria laxar i odlingar kan det bidra till att vildlaxens genetiska sammansättning beskyddas, säger Lene Kleppe, som forskar vid Havforskningsinstituttet.

Läs mer om försöket här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
37 minuter sedan Sverige Robert Westin
Länsstyrelsen Gävleborg har beviljat skyddsjakt efter skarv.
Beviljad skyddsjakt på 500 skarvar i Gävlebukten

Länsstyrelsen Gävleborg har beviljat skyddsjakt efter skarv på öarna Pålsgrundet, Kalkstensgrundet, Långraten och Kaxarna i Gävlebukten.

Det finns många känsliga arter av fisk längs Gävlebukten som hotas av skarven och för att förhindra allvarlig skada på fisket har man beslutat om skyddsjakt.

Skyddsjakten inleds den 15 juli 2020 och pågår som längst till och med den 30 november samma år. Totalt får 500 skarvar fällas.

Tillstånd för skyddsjakt är endast giltigt under förutsättningar att samtliga villkor i beslutet uppfylls.

Här kan man läsa om villkoren.

Du kanske även gillar detta