Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
En svampangripen lax rör sig sakta i det varma vattnet. Foto: Ingemar Pettersson
Laxar i Örekilsälven dör i värmen

Ett stort antal laxar har de senaste veckorna hittats döda i Örekilsälvens varma vatten. Samtliga har varit allvarligt drabbade av svampangrepp och nu har flera sträckor stängts av från fiske.

Den svenska extremhettan drabbar fisken hårt på många platser. I Örekilsälven i Munkedal är situationen allvarlig och död och sjuk fisk med svampangrepp är en vanlig syn i det varma vattnet.
– Vi har tagit upp ett 30-tal men vi har sett fler. Jag tror att det är minst 100 fiskar som dött redan, säger Stefan Rönnberg från Nedre Örekilsälvens Fiskevårdsområdesförening till Fiskejournalen.

”Många av laxarna vi plockat upp är honor på mellan 8-12 kilo. Det är förstås inte bra för beståndet”

– Många av laxarna vi plockat upp är honor på mellan 8-12 kilo. Det är förstås inte bra för beståndet.

Även naturfotografen Ingemar Pettersson är starkt påverkad av situationen i Örekilsälven.

”Det skär i hjärtat när man går längs vattnet”

– Det skär i hjärtat när man går längs vattnet. Stora laxar plågas och dör. Det är förfärligt, säger han till Fiskejournalen.

[allergallery id=”57900″]

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/ipnaturfoto.se/videos/1063560127130119/”]

På grund av den allvarliga situationen råder det fiskeförbud runt Stenbron i Pool 26 och 27, där vattnet är grunt och där kallt och syrerikt vatten saknas. Förbudet inträdde den 16 juli och gäller tills vidare.

Lyssna på inslag från P4 Väst här.

Läs mer på SVT Väst här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta