Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Robert Westin
Joakim Wallstén med 100 cm laxhona. Foto: Privat
Laxen har kommit till Byske älv

Byske älv är en fin skogsälv i Västerbotten som erbjuder i mångfacetterat sportfiske. Men det som gör älven mest känd är laxfisket. Nu har laxfisket kommit igång.

När laxen stiger upp i Byske älv så är det startskottet för många laxfiskare i Norr- och Västerbotten. Byskeälven är den tidigaste laxälven i norr. Detta innebär att det är den älv där laxen går upp först. Under dom senaste dagarna så har älvens vattenflöde ökat med cirka sex m3l/sek. När detta sker så lockas vår baltiska lax upp till älven.

Joakim Wallstén från Piteå har fiskat många år i Byske älv. Han kan sina ställen. Efter att han har inspekterat området så kliver han ner till älven för att lägga ut sin fluga. Efter ett tag så kliver det på en mäktig fisk.

– Det är alltid en fantastisk och surrealistisk känslan när en lax hugger. Tre sekunder efter det brutala hugget ser jag ytterligare tre eller fyra laxryggar välva över nacken, likt delfiner. Efter en spännande kamp får jag in den. Laxhonan var 100 cm lång, säger Joakim.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta