Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Laxkvoten för Östersjön får inte höjas”
laxkvoter i östersjön för 2014

Det finns inte utrymme för någon som helst ökning av befintlig kvot om man vill skydda vildlaxstammarna, menar Glenn Douglas från Sportfiskarna. (Foto: NWCouncil/Creative Common Share alike 3.0)

Sportfiskarna:
Internationella havsforskningsrådet (ICES) har nyligen gått ut med råd för laxkvoten 2014. Ett beslut om fiskekvoterna för 2014 fattas senare i år av EU:s ministerråd.
– Då ministerrådet tyvärr alltid har överskridit forskarnas kvoter är det nu oerhört viktigt att de inte beslutar om en ökning av laxfisket i Östersjön. Kvoterna behöver i stället sänkas då vi har ett stort problem med en systematisk dold fångst av lax som registreras som havsöring i främst Polen, kommenterar Glenn Douglas Sportfiskarna Region Norr.
ICES föreslår nu en fångstkvot för lax i Östersjön på 78 000 laxar för 2014, för 2013 var den förslagna kvoten 54 000 laxar. Ministerrådet beslöt dock om en fångstkvot på hela 108 762  laxar för i år. Råden från ICES är årligen återkommande och är ett centralt underlag för de beslut om fiskekvoter som EU:s ministerråd fattar i slutet av året. Ministerrådet överskrider i regel de rekommenderade kvoterna, vilket är helt ohållbart ur ett bevarandeperspektiv.

– Vi kommer att träffa ansvarige minister Eskil Erlandsson som företräder Sveriges fiske i Ministerrådet och påtala vikten av att strikt hålla sig till forskarnas råd och minska laxkvoten till 78 000 laxar och samtidigt se till att den polska falskrapporteringen stoppas. Det finns inte utrymme för någon som helst ökning om man vill skydda vildlaxstammarna, avslutar Glenn Douglas.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sillen i Östersjön är hotad. Foto: Tobias Dahlin
MSC får massiv kritik för certifiering av sillfisket i Östersjön

Fisket av sill, strömming och skarpsill i nästan hela Östersjön certifieras som hållbart enligt MSC. Nu höjs röster mot certifieringen och vissa anser att MSC inte är seriös och att dom har tappat trovärdighet.

MSC har flera gånger tidigare varit i blåsväder då dom har certifierat olika fisken som inte har varit hållbara. MSC:s blå märke ska vara en garanti så att konsumenterna kan känna sig säkra på att fisken som finns i butiken är fiskad på ett bra och hållbart sätt.

Radioprogrammet Kalibers granskning 2016 visade att den MSC-märkta makrillen från nordöstra Atlanten och torsken från Nordsjön överfiskades. Granskningen väckte internationell uppmärksamhet och strax efter att programmet sänts fick Kaliber tips om en hemlig rapport från Världsnaturfonden där man riktat skarp kritik mot MSC.

Nu har MSC även certifierat det pelagiska sillfisket i Östersjön. Bland annat så har Sportfiskarna riktat kritik mot detta fiske. Dom har kunnat påvisa att det är destruktivt för bestånden. Till exempel så har provfiske visat att sillen har minskat i storlek och att fisken har blivit könsmogen i ett tidigare stadie än normalt. Detta är tydliga tecken på överfiske, vilket Fiskejournalen har rapporterat om.

– Certifieringen av det pelagiska sillfisket är mycket märklig med tanke på den rådande situationen i Östersjön. Längst våra kuster borde stor försiktighet vidtas för att inte riskera ännu större problem i framtiden. Man borde snarare dra ner på det storskaliga foderfisket istället för att ge det grönt ljus och legitimitet inför gemene man, säger John Kärki hos Sportfiskarna.

Henrik C Andersson ifrågasätter om MSC ens följer sina egna krav kring certifieringen.

– Efter vårens och försommarens diskussioner är detta ett helt obegripligt beslut av MSC. Jag har inget förtroende för det företaget längre. Efter att ha granskat MSC:s egna certifieringsmanualer så tycker jag att det strider mot företagets egna certifierings principer, säger Henrik C Andersson, Länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Stockholm.

Du kanske även gillar detta