Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige
Linnea Lönn med en av sina storfiskar – en björkna på 980 gram.
Linnea Lönn levererar storfiskar på löpande band

Fiskejournalen vågar utse Linnea Lönn till en av landets absolut flitigaste fiskare. Dessutom levererar hon resultat som många bara kan drömma om – med flera arter över storfiskgränsen på senaste tiden.

Denna blågylta är sommarens mest färgstarka minne.

Linnea Lönn från Gävle är bara 25 år gammal men har redan avverkat fiskedagar så att det borde räcka en halv livstid. Till vardags arbetar hon som legitimerad sjuksköterska, men så fort det dyker upp ett tillfälle så greppar hon fiskespöt, och det är väldigt ofta.

Denna sommar inledde hon en satsning för att komma upp i 50 arter i Sverige på spö och krok, och den jakten har pågått över stora landområden. Från Gävle till Gullmarsfjorden, Vättern och många andra för henne främmande vatten. Och det har gett resultat.

Ni som redan följer henne på Instagram har kunnat beskåda stora rödingar, sutare och andra praktfiskar i ett jämnt flöde, och det hela toppades förra veckan då Linnea levererade en björkna på 980 gram och en vimma på 1050 gram, båda över storfiskgränsen.

Fiskejournalen ber henne göra en topp 5-lista på sina mest minnesvärda fiskar i sommar:

1) Roligaste fisken i somras var en otroligt vacker blågylta-hane under resan till västkusten. Vilka färger!

2) Min första brax över storfiskregistrering, hane på 70 centimeter och 4.52 kilo.

3) Röding på vertikalfiske, stenhårda hugg och första fisken för mig var 70 centimeter och 3.41 kilo.

4) Färna på frilina och bröd från ytan, första gången jag fiskade det.

5) Nytt personbästa på sutare, 2.66 kilo och 51 centimeter. Så härliga fiskar.

När Fiskejournalen skrev denna text så hade Linne bara ett fåtal arter kvar till sitt mål på 50 – och vår gissning är att hon krossar den gränsen innan hösten är slut.

Läs om fler framgångsrika fiskare:

Leif Krause trygg i toppen med triss i rödingar

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige
67 år gammalt världsrekord kan vara slaget

IGFA berättar att världsrekordet på vit havsabborre (white seabass) kan vara slaget. Det är sportfiskaren Ricardo Reyes Martinez som ligger bakom fångsten som togs från land sydväst om La Paz i Mexiko.

För oss skandinaver så är arten white seabass, eller Atractoscion nobilis som den heter på latin föga känd. Men i USA och Mexiko så är fisken omtalad som en av de vassaste sportfiskarna. Nyligen lyckades mexikanaren Ricardo Reyes Martinez med kraftprovet att ta den största vita havsabborren någonsin, en best på imponerande 39,9 kilo. Blir fisken godkänd hos IGFA så innebär det både nytt All-Tackle-rekord och nytt 30-punds linrekord (för män), på en och samma gång.

Ricardo ”surfcastade” från stranden sydväst om staden La Paz i Mexiko när fisken högg och klarar den IGFAs snårskog till regelverk så är det 67-åriga rekordet på 37,98 kilo slaget.

Fångstmannen Ricardo med rekordfångsten. Foto: IGFA

Fiskejournalen har sökt fångstmannen för en kommentar. Tidsskillnaden på nio timmar kan vara anledningen till uteblivet svar.

Du kanske även gillar detta