Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Du behöver inte umgås med andra fiskare – om du inte själv vill ...
Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Sportfiskare är experter på att praktisera social distansering, eftersom vi sällan vill trängas vid ett vatten. I år blir det extra aktuellt med tanke på coronadirektiven, där många får ställa in sina planerade fiskeäventyr.

Även om direktiven kring utlandsresor kommer att se annorlunda ut om några månader, så kan det redan nu vara läge att ställa in sig på en ”hemester”. Tack och lov finns det fiskevatten så att det räcker åt alla, och många där det knappt doppas en krok under större delen av året.

Fiskejournalen bjuder här på 5 tips i norra Sverige, där det vanligtvis brukar vara mycket fisk och lite folk, så får vi naturligtvis hoppas att inte alla väljer samma så att det blir trängsel av den anledningen …

1) Frostviken och Vildmarksvägen. Från Gäddede och norrut finns det flera vägnära vatten med bra fiske. Stora Blåsjön är ett exempel, där det också går att boka fiske i de vackra Leipiktjärnarna via Blåsjöns fjällcamp.

2) Hotagen/Valsjöbyn. Här finns det definitivt plats för många, och på Hotagenkortet ingår det exempelvis 100 vatten, både vägnära och fjällfiske. Familjevänligt, och även skapligt abborre- och gäddfiske.

3) Härjedalen är landets minsta landskap rent befolkningsmässigt, med omkring 10 000 invånare på drygt 12 000 kvadratkilometer. Behöver vi säga mer? Tännäs och Rogenområdet är utmärkta utgångspunkter, med fiskevatten i världsklass.

4) Pajala kommun är redan en välkänd pärla för sportfiskare, bland annat för att det finns fem orörda älvar där. Nästan 700 sjöar och 1150 kilometer laxförande vattendrag, borde innebära att den som vill vara ensam får vara det …

5) Sorsele kommun. Visst, här brukar det inte vara brist på fisketurister, eftersom många redan kommer till främst Ammarnäs för att jaga storöring och grov harr, men utanför de ”svarta pisterna” så finns det enormt mycket vatten att upptäcka. Laisälven, Gargån, Harrträsket … ja listan kan göras lång.

Missa inte heller vår guide för rastlösa sportfiskare:

Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Holm
Bild från tonfiskprojektet 2017, när en av de stora tonfiskarna drillas. Foto: Martin Falklind
Tonfiskar siktade utanför Varberg

Under torsdagen observerade en av Fladenbåtarna, som var ute för att fiska makrill, flera blåfenade tonfiskar vid Lilla Middelgrund.

Det var gänget på Falkskär II som fick göra den häftiga observationen när de fiskade makrill vid Lilla Middelgrund, utanför Varberg. Vid 17-tiden dök plötsligt tonfisk upp och avbröt makrillfisket. Alexander Oriz var kapten under turen.

– Däcksman och två kunder såg tydligt en stor tonfisk som var uppe med hela kroppen över ytan cirka 150 meter från båten. Utöver detta observerade jag samtidigt tre stora plask i samma område, berättar Alexander Oriz till Fiskejournalen.

I området fanns ovanligt stora mängder sill, en mängd som han noterar vara unik för i år. Sillstimmen lockar också till sig stora mängder måsar vilket kan vara värt att hålla utkik efter till havs – då kan tonfisken finnas i närheten.

Längden på den hoppande tonfisken uppskattas till 2-2,5 meter. Observationen under torsdagen är inte den första för året.

– Detta är andra gången vi siktar tonfisk utanför Varberg. Den 27/6 siktade jag ett par hoppande tonfiskar endast några sjömil utanför Varberg, på väg ut till Middelgrund, säger Alexander Oriz till Fiskejournalen.

Årets tonfiskprojekt på västkusten, då tonfisk fångas och märks i forskningssyfte genom SLU, drar igång den 22 augusti och beräknas pågå ett par veckor beroende på väder och hur många tonfiskar de anmälda teamen lyckas märka.

Du kanske även gillar detta