Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Du behöver inte umgås med andra fiskare – om du inte själv vill ...
Lite folk och mycket fisk – här är norra ”hemesterlistan”

Sportfiskare är experter på att praktisera social distansering, eftersom vi sällan vill trängas vid ett vatten. I år blir det extra aktuellt med tanke på coronadirektiven, där många får ställa in sina planerade fiskeäventyr.

Även om direktiven kring utlandsresor kommer att se annorlunda ut om några månader, så kan det redan nu vara läge att ställa in sig på en ”hemester”. Tack och lov finns det fiskevatten så att det räcker åt alla, och många där det knappt doppas en krok under större delen av året.

Fiskejournalen bjuder här på 5 tips i norra Sverige, där det vanligtvis brukar vara mycket fisk och lite folk, så får vi naturligtvis hoppas att inte alla väljer samma så att det blir trängsel av den anledningen …

1) Frostviken och Vildmarksvägen. Från Gäddede och norrut finns det flera vägnära vatten med bra fiske. Stora Blåsjön är ett exempel, där det också går att boka fiske i de vackra Leipiktjärnarna via Blåsjöns fjällcamp.

2) Hotagen/Valsjöbyn. Här finns det definitivt plats för många, och på Hotagenkortet ingår det exempelvis 100 vatten, både vägnära och fjällfiske. Familjevänligt, och även skapligt abborre- och gäddfiske.

3) Härjedalen är landets minsta landskap rent befolkningsmässigt, med omkring 10 000 invånare på drygt 12 000 kvadratkilometer. Behöver vi säga mer? Tännäs och Rogenområdet är utmärkta utgångspunkter, med fiskevatten i världsklass.

4) Pajala kommun är redan en välkänd pärla för sportfiskare, bland annat för att det finns fem orörda älvar där. Nästan 700 sjöar och 1150 kilometer laxförande vattendrag, borde innebära att den som vill vara ensam får vara det …

5) Sorsele kommun. Visst, här brukar det inte vara brist på fisketurister, eftersom många redan kommer till främst Ammarnäs för att jaga storöring och grov harr, men utanför de ”svarta pisterna” så finns det enormt mycket vatten att upptäcka. Laisälven, Gargån, Harrträsket … ja listan kan göras lång.

Missa inte heller vår guide för rastlösa sportfiskare:

Coronaviruset: En guide för uttråkade sportfiskare

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Robert Westin
3 tjuvfiskare togs på bar gärning i Välijokk. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten.
Tre personer polisanmälda för tjuvfiske i Välijokk

Tre personer har polisanmälts för olagligt fiske på ett kvoterat fiskevatten i Kirunafjällen. De har nu polisanmälts och fiskeredskapen är beslagtagna.

I flera av de mest attraktiva fjällvattnen upplåter länsstyrelsen fisket genom ett kvoteringssystem där antalet fiskedygn är begränsat. För att få fiska måste man ansöka om tillstånd. Fiskedygnen fördelas genom lottning under maj månad.

– Anledningen till att vi kvoterar fisket är att vi vill bevara kvaliteten på fisket och den upplevelse det innebär att besöka vattnet, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Ett av de mer populära kvoterade vattnen är Välijokk i Kiruna kommun. Här fördelas relativt få fiskedygn och ungefär var tionde ansökan beviljas. Eftersom de kvoterade vattnen är populära och ofta känsliga för överfiske och slitage så prioriteras de i länsstyrelsens fisketillsyn.

Tre personer påträffades fiskande utan tillstånd. Dom är nu polisanmälda och all fiskeutrustning är beslagtagna.

Du kanske även gillar detta