Lyckad start för tonfiskprojekt – flera fiskar redan märkta

Nu har de första fiskarna i årets tonfiskprojekt fångats och märkts. Foto: Markus Lundgren/Sportfiskarna

Jodå – de finns där fortfarande! Den blåfenade tonfisken i Skagerrak har blivit en angelägenhet för många, och trots en del oroande signaler så blev det en lyckad start för årets märkningsprojekt.

Under söndagen inledde SLU och Sportfiskarna årets forskningsfiske efter blåfenad tonfisk, där 26 fiskar ska fångas och märkas med elektroniska sändare. Det har emellertid kommit in ganska få observationer av tonfisk från svenska vatten denna sommar, och frågan var naturligtvis om de ens fanns kvar? Jodå – det gjorde de tack och lov.

Den erfarna flottan av sportfisketeam som gav sig ut på jakten behövde bara 50 minuter på sig att märka den första tonfisken. Det var Team Darwin som fångade en fisk på 250 centimeter, med en uppskattad vikt på 250 kilo.

Senare på dagen landade Team MissBehave den andra fisken, som mätte 231 centimeter, och det kom även täta rapporter om hoppande och jagande tonfiskar.

”En bra dag för tonfiskforskningen”, kunde SLU Aqua och Sportfiskarna konstatera.

Även under sommaren 2018 märktes blåfenad tonfisk i Skagerrak, men då i DTU Aquas regi.

– Vi har fått in en hel del spännande data från sändarna som tillsammans med de genetiska prover som tas bland annat visat att rörelsemönstren kan skilja sig mycket mellan olika fiskindivider. För att vi verkligen ska kunna förstå hur fiskarna vandrar, varifrån de kommer och varför de vissa år kommer till våra nordiska vatten så behöver vi data från fler individer och med fler typer av märken som kan samla information under en lång tid framöver, säger projektledaren Andreas Sundelöf från SLU på Sportfiskarnas hemsida.

Fisket fortsätter under måndagen, och vi ser naturligtvis fram emot både fångstberättelser och bilder från teamen ute till sjöss. Hela projektet kan ni följa här på SLU.

Läs om Sveriges största fisk här:

Officiellt: Mattias håkäring är Sveriges längsta fisk

Publicerad: 26 August 2019
Av: Anders Lundin