Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Stormakrill - allemansfisk och förträfflig sportfisk eller hummeragn? (Foto: Andsers Nicander)
Makrillen har redan anlänt – så fångar du den!

Även denna vår kom makrillen tidigt till den svenska västkusten. Därmed kan ett av de absolut mest populära fiskena i Sverige inledas – och Fiskejournalen berättar naturligtvis hur du fångar den.

Det roligaste makrillfisket är ofta nu i början av säsongen när fisken går högt i vattnet och man kan se den jaga. Ett tips är att spana efter måsdyk. Stora samlingar av tärna och mås betyder ofta att det är makrilljakt under ytan, och det bästa är att du inte behöver någon båt för att uppleva ett riktigt roligt fiske. Makrillen går ofta strandnära och är då lätt att nå från land. Kort sagt – makrillen är en folklig fisk och hyfsat lättflirtad.

Fiskejournalens medarbetare Mathias Arnham kan knappt sitta still på kontorsstolen när han hör rapporterna om att makrillen är på hans hemmaplan. Vi ber naturligtvis honom om lite tips innan han själv sticker ut och frossar i kalaset.

Vilken tid på dygnet hugger makrillen bäst? Morgonpass eller kvällspass?

– Makrillen följer framför allt sillen som rör sig längs hela kustbandet. Under hela sommarperioden kan du söka makrillen nära land och det varierar vilka tidpunkter som är bäst, man ska helt enkelt träffa rätt. Oftast hugger den under hela dagen. Om jag får backa bandet och tänka till lite så har jag nog haft bäst fiske när solen ligger lågt. Gärna lite ljumma kvällar. Även nätter.

Hur kan du snabbt anpassa din vanliga spinnutrustning för makrillfiske?

–  Om du har en utrustning som är anpassad efter abborre eller varför inte havsöring så funkar den perfekt. Ett spö med kastvikter upp mot 20-30 gram, gärna 8+ fot. Haspelrulle skulle jag föredra men en välinställd multirulle funkar med. Fiska med långsmala drag, samma som du fiskar havsöring med och en upphängarfluga framför draget. Vissa dagar tar makrillen på allt andra dagar är den mer selektiv. Prova då lite olika kombinationer av beten och flugor. Det vanligaste sättet att ta makrillen är nog ändå på stagg. Använd ett 6 till 8-grams glidande flöte och stagg som agn. Som flugfisk är makrillen utmärkt, en trevlig motståndare som bjuder på schyssta hugg och roliga fajter. Testa små nätta fiskimitationer som liknar staggen. Byt fluga om fisken inte tar, flugvalet är vissa dagar viktigare om man kan tro. Tafsspets på 0,20 millimeter.

Kan du bjussa på ett ställe där makrillen nås från land?

– Makrillen simmar längs hela västkusten i sök på föda och de flesta havsöringfiskare stöter på den titt som tätt från maj till slutet av sommaren. Men om jag för bjuda två bra ställen där du ofta hittar makrillen från land så testa på längst ut vid Kämpersviks båthamn eller runt klipporna utanför Instöbrons camping. Du når båda platserna med bil och det är enkelt att parkera.

Hur funkar det att meta makrill från båt?

Det fungerar givetvis ännu bättre att fiska makrillen från båt. Leta sillstimmen med ekolodet och fiska i närhet av dessa. Använd glidande flöte och stagg, placera staggen i utkanten eller strax ovanför stimmen. Att makrillen inte syns på ekolodet är en myt, du ser den jagande makrillen som utdragna, tunna ekon i och kring sillstimmen.

Om du vill behålla makrillen som mat, så gäller det att var noga med att snabbt bloda av den, annars kan den snabbt bli dålig. Vill du ändå återutsätta fisken bör den lossas från kroken utan att du tar i den. Ofta jagar öring och näbbgädda i samma område, så chansen till roliga bifångster är goda.

Här nedan kan du läsa tipsen för att fånga näbbgädda:

Näbbgäddan är här – så fångar du den

 

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Voice of the Ocean har teamat upp med Lasse Åberg för att sprida kunskap om Östersjön. Foto: Voice of the Ocean webb.
Ny satsning förmedlar kunskap om tillståndet i Östersjön

Undersökningen ’Svensk samhällsoro 2019’ visade att ’Försäkrad havsmiljö’ ligger i topp hos svenskarna oro inför framtiden. Trots detta har ämnet svårt att prioriteras i samhället. Detta vill stiftelsen Voice of the Ocean (VOTO) förändra.

I takt med människans utveckling prövas haven allt hårdare. Utfiskning, övergödning och farliga utsläpp är bland de stora frågorna. För att åstadkomma en förändring krävs en bredare kunskap och engagemang. Med det som målsättning grundades stiftelsen Voice of the Ocean.

– Jag har dykt i över 30 års tid och sett hur Östersjön förändrats. Med Voice of the Ocean vill jag samla det nätverk av kunniga dykare, filmare och forskare jag byggt upp till en gemensam kraft, säger Carl Douglas, grundare av Voice of the Ocean.

För att nå ut med budskapet har Voice of the Ocean i ett av sina första projekt valt att öka kunskapen kring viktiga havsfrågor. Det gör stiftelsen i ett samarbete med Lasse Åberg.

-Jag kan väl milt sagt säga att Östersjön ligger mig varmt om hjärtat då vi halvårsvis bor på östra Gotland. Det har varit både lärorikt och intressant att förmedla information om vårt kära hav, säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har skapat tio animerade kortfilmer som beskriver frågorna. Dessa leder tittaren vidare till voiceoftheocean.org där man hittar länkar till filmer med forskare och experter.

Syftet är att öka allmänbildningen och engagemanget i samhället för att på det viset ge havet en starkare och tydligare röst.

Länk: Här kan du se kortfilmerna om Östersjön.

Kort om stiftelsen

Voice of the Ocean grundades 2019. Initiativtagare är Carl Douglas, som i 30 års tid både dykt och engagerat sig i haven. Stiftelsen arbetar för en framtid där allmänhetens kunskap och intresse kring haven ger ett hållbart samspel mellan människa och hav.

Mer information om stiftelsen finns på voiceoftheocean.org.

Du kanske även gillar detta