Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Den 18 maj är det dags att mäta gäddor i Åtvidaberg.
Många hugger på succétävlingen i Åtvidaberg

Under lågsäsong passar många på att uppdatera fiskeutrustningen och kanske boka in en tävling i kalendern. Men om du tänkte delta i succétävlingen Åtvidabergsgäddan 18 maj så kan det dessvärre vara kört.

Trots att det är flera månader kvar så är deltagarlistan på 70 lag nästan helt fullproppad. På bara två år har tävlingen växt till den största i Östergötland, och således en av de största i södra Sverige. Förra året var det 61 lag och 160 deltagare som ställde upp, och i år blir det alltså ännu fler. Tävlingen handlar om att fånga de två längsta gäddorna, och lägga ihop dem till en totallängd.

Martin von Wirén i arrangörsstaben är såklart väldigt nöjd över succén.

– När vi startade tävlingen så hade vi inte så stora förhoppningar, utan räknade med 8–9 lag, men det blev 40. Nu lägger vi ett tak på 70 lag för att kunna mäkta med, säger han till Fiskejournalen.

Hur bedömer då Martin att fisktillgången är i tävlingsområdet?

– Det finns både gott om sjöar och fisk. Deltagarna får ju själv välja var de vill fiska, och vill man åka ut till kusten så är det ok, men det ligger ju en timme bort och då blir så klart mindre fisketid.

Här kan ni följa arrangemanget på Facebook.

Här kommer Fiskejournalens planeringsguide inför 2019:

Fiska skiten ur 2019

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Robert Westin
Markägaren Peter Gerdtsson kör fram natursingel med sin Lamborghinitraktor till en av de nya lekbottnarna i Ståstorpsån. Foto: Ebbe Berglund
Ståstorpsån restaureras

En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Enligt Sportfiskarna är planen att hela vattendraget ska återställas.

Ståstorpsån utgör tillsammans med de övriga vattendragen kring Trelleborg grundbulten för ett av landets bästa kustfisken efter havsöring. Vattendragen är mycket produktiva men samtidigt hårt påverkade av olika former av markanvändning. Nu skall dom återställas.

Hela vattendraget ska återställas genom bland annat anläggande av svämzoner och våtmarker. I projektet skall också lek- och uppväxtområden för fisk återställas.

Först ska en visningssträcka iordningställas. Detta görs för att ge en bild av hur vattendraget kommer att se ut när restaureringen är klar.

Sportfiskarna är nu i full färd med att, tillsammans med markägaren, anlägga lekbottnar och uppväxtmiljöer för främst havsöring. Sammanlagt kommer mellan 50 och 100 ton sten och lekgrus att läggas ut. Det kommer även att läggas ut död ved och i höst kommer plantering av al och andra trädslag att göras.

Du kanske även gillar detta