Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Jessica Dolk och Christer Borg vid Iggesundsån under Biologiska mångfaldens dag. Foto: Staffan Dahlbom
Mångkamp för Älvräddarna – het strid om damm

Som vanligt har Älvräddarna många spända strängar på sin lyra. Just nu pågår bland annat en intensiv kamp för att riva Järle kvarndamm i Nora – där de har Naturvårdsverket på sin sida.

Naturvårdsverket köpte den aktuella dammen och gjorde naturreservat vid platsen för flera decennier sedan. De äger alltså kvarnen, och nu vill de ta bort dammen för bland annat flodpärlmusslans och fiskarnas skull.

Några lokalt boende protesterar dock mot den planerade utrivningen, med motiveringen att kulturvärden skulle drabbas. Snart går fristen ut för att komma med synpunkter i ärendet, som ligger hos Mark- och miljödomstolen. Älvräddarna uppmanar alla fiskevänner att gå in HÄR, för att rösta på alternativet att riva dammen.

Älvräddarna uppmuntrar också alla att lyssna på deras samtal kring biologisk mångfald från Biologiska mångfaldens dag 22 maj 2020. Det hela ägde rum vid Iggesundsån och torrfåran vid det småskaliga kraftverket, och de som gjorde sina röster hörda var Jessica Dolk, Jan Lahenkorva, Staffan Dahlbom och Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg. Här kan du se avsnitten!

Kort sagt så är alltså Älvräddarna i ständig mångkamp, och här kan du följa deras arbete!

Missa inte att läsa om detta:

Talma sameby nekas upplåta jakten och fisket i fjällen

Relaterad nyhet från din region
26 minuter sedan Sverige Anders Holm
Gänget som producerar SVT-serien Fiskeliv. Sittande programledarna Martin Falklind och Emilie Björkman. Foto: Rolf Nylinder
Nytt fiskeprogram på SVT

Nu har inspelningen av ett nytt fiskeprogram till SVT startat. Martin Falklind och Emilie Björkman är programledare för Fiskeliv, som har premiär under våren 2021.

I programmet Fiskeliv kommer Martin Falklind och Emilie Björkman träffa personligheter inom sportfiske, och besöka skiftande vattenmiljöer under åtta program. Serien kommer att rikta sig till den breda publiken och SVT-teamet bakom produktionen jobbar annars med Mitt i Naturen och Jaktliv.

Nu var det ett tag sedan fiske förekom i tv-tablån och fiskesatsningen gläder Martin Falklind.

– Det är fantastiskt roligt att SVT satsar på fiske och fiskar i rutan! Dels för oss som redan är intresserade och dels för att visa upp hobbyn, våra vatten och miljöer för den breda allmänheten, säger Martin Falklind till Fiskejournalen.

Hur har starten av inspelningen gått?

– Corona har försenat allt och nu är det bråttom med att få ihop åtta program. Det är ett gott gäng så det ska vi nog greja. Min programledarkollega Emilie är väldigt rolig att vara ute och fiska med, så vi kommer att hjälpas åt.

Vad kan tittarna förvänta sig?

– Tittarna kan förvänta sig olika fiskarter, geografisk spridning, olika vattentyper och lite olika fiskemetoder. Såklart undersöker vi också hur våra fiskar och vatten mår. Vi kommer träffa sköna personer och lära oss ett och annat av dessa experter. Sen blir det mycket fiskeglädje! Vi vill förmedla glädje snarare än många och stora fiskar. Detta är inte satsningen på en 20-kliosgädda i en hel vecka utan snarare visa upp fiske som fiske faktiskt är, genom små nedslag där alla kan känna igen sig. En fisketur med inte jättestora fiskar är också en bra fisketur! konstaterar Martin Falklind till Fiskejournalen.

Mycket fisk kommer i rutan under 2021. Utöver Fiskeliv jobbar Martin Falklind med sitt egna frilansteam med en naturdokumentär i form av en trilogi om Sveriges fiskar och vattenmiljöer. Den planeras ha premiär hösten 2021.

Du kanske även gillar detta