Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Massor av torsk

Det kanonfina fisket efter torsk uppe i norra Norge ser ut att hålla i sig. Senaste rapporten om stortorsk kommer från Wildwater-Marcus som skickat bild på den här grymma 28-kilosfisken.
Egentligen är skreifisket över och de vandrande torskarna har återvänt till Barents hav efter leken – men det finns andra, lokala torskpopulationer och de inbjuder till ett givande torskfiske under hela säsongen i vattnen kring Vaeröy.
”I förra veckan fångade vår finska gäst Juha Leino en stortorsk på 28 kilo. Torsk- och sejfisket är väldigt bra nu  och vi får dagliga fångster upp till 20 kilo på torsk samt sejar runt 15 kilo. Torskfisket sker runt grundtoppar med jiggar i diverse olika modeller och färger”, skriver Marcus Ericsson i en rapport till Fiskejournalen.
Svenne Andersson

Juha Leino med den rundbukiga och fina torsken på 28 kilo.

Juha Leino med den rundbukiga och fina torsken på 28 kilo.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Robert Westin
Sportfisket är nu godkänt för friskvårdsbidrag. Foto: Robert Westin.
Sportfiske godkänt för friskvårdsbidrag

Efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen så konstaterar nu Skatteverket att sportfisket också är godkänt för friskvårdsbidrag.

Nu utökas aktiviteter som kan bekostas av friskvårdsbidraget. Dom nya domarna innebär att sportfiske och andra naturupplevelser ingår. Bidraget kan användas för startavgifter i fisketävlingar, hyra av fiskeutrustning, kursavgifter och fiskekort.

– Äntligen! Att sportfiske är en friskvårdsaktivitet har det aldrig varit någon tvekan om för oss 1.6 miljoner svenskar som fiskar varje år. Det är nu mycket glädjande att äntligen få beskedet att kostnaden för fiskekort är berättigade till bidrag, säger Thomas Abrahamsson som driver iFiske.se, till Fiskejournalen.

Nytt är också att mer avancerade kurser ingår. Att deltagaren tränar sina färdigheter är inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Nu gäller det även fritidsaktiviteter med inslag av motion. Det centrala är att motion skall ingå. Om man hyr en fiskeguide för ett fiske i fjällen så ingår motion efter som att man vandrar efter vattendraget. Men om man hyr en fiskeguide där man sitter i en båt en hel dag så är min bestämda uppfattning att motion inte ingår och då kan man inte heller använda friskvårdbidraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Fiskejournalen.

Friskvårdsbidraget kan inte användas för att köpa utrustning eller för att betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar.

Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand, alltså om man organiserar fisket själv. Men om man köper en organiserad aktivitet där motion ingår så får man använda friskvårdsbidraget, till exempel vid en fiskekurs eller ett guidat fiske där vandring ingår.

Du kanske även gillar detta