Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Robert Westin
Matkakoski stänger laxfisket 1 juni för resten av sommaren 2020. Foto: Robert Westin
Matkakoski stänger laxfisket

Sedan tidigare har Fiskejournalen rapporterat att Jockfall i Kalix älv har stängt laxfisket sommaren 2020. Nu gör fiskeföreningen för populära Matkakoski i Torne älv samma sak. Anledningen är covid-19.

Coronapandemin sätter sina spår i samhället. Sportfisket är inte undantaget. Under ett styrelsemöte den 14 maj så bestämde Matkakoski fiskeförening att man stoppar laxfisket för allmänheten från den 1 juni i år.

Styrelsen anser att fiskesträckan är för liten och efter som att till exempel Norge troligt kommer att ha stängda gränser så är de rädda för ett för stort fisketryck.

Ordförande, Jan-Ola Eriksson, säger att de inte kommer att kunna tillgodose rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten så därför beslutade Matkakoski fiskeförening att stänga fisket för allmänheten från och med 1 juni.

Här kan du läsa om Jockfalls beslut.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Robert Westin
Torsken är en populär sportfisk. Kommer Havs- och vattenmyndighetens förslag att räcka? Foto: Anders Holm
Ytterligare förslag skall hjälpa torsken

Läget för den svenska torsken är allvarligt och så har det varit under en längre period. Nu har Havs- och vattenmyndigheten kommit med ytterligare förslag om hur torsken skall kunna räddas.

Fiskejournalen har vid flertalet tillfällen rapporterat att statusen för torsken i Östersjön är dålig. Det finns ett undantag i utveckling. Det är för torskbeståndet kring Ålandshav.

Även torskbestånden som finns vid Västkusten är hotade. Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu flera olika åtgärder för att hjälpa den svenska torsken på traven.

– Förslagen handlar om att komma till rätta med den mångfald av bakomliggande orsaker, som gör att torsken mår så dåligt. Det handlar både om förslag som kan ge snabba resultat och förslag som kan komma åt underliggande problem så som klimatförändringar och döda havsbottnar, säger statssekreterare Gunvor G Ericson till SVT.

Några av förslagen är skonsammare fiske, åtgärder mot övergödning, minska förekomsten av spöknät och att minska skarv- och sälbeståndet i områden där torsken är svag.

Du kanske även gillar detta