Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Vikens drottning. Gäddhonan som Mark Barrow lyckades filma gled sakta fram genom vattnet med den självklara pondus som 14 kilo ger. Bild: Mark Barrow Underwater Media
Megagädda filmad under ytan

Undervattensfilmaren Mark Barrow dök nyligen ner i Wykeham lakes utanför engelska North Yorkshire. Målet var att filma någon av sjöns enorma gäddor och plötsligt dyker det upp en väldig fisk på omkring 14 kilo som gladeligen poserar. Hela fem minuter stannade hon framför linsen och resultatet blev en fantastisk film!

Fångstbilder i all ära, men nog är det något särskilt att se stora fiskar i dess rätta element – fritt simmande under ytan. Men att filma gäddor är inte lätt och stora exemplar är ofta skygga. Därför blev Mark Barrow glatt överraskad när han i en långsam uppstigning får syn på en ”30-pundare” som lugnt betraktar hans närmanden. I fem minuter lät sig fisken filmas och ibland var avståndet inte mer än 30 centimeter.

Vilken upplevelse!

Klingar namnet Wykeham Lakes bekant? Det är inte så konstigt. Där fångades nämligen Englands största sportfiskade gädda genom tiderna. Rekordfisken vägde 46 pounds och 11 ounce, vilket motsvarar 21,18 kilo.

Wyndon Coole med sin mäktiga rekordfisk från 2014. Foto: Wyndon Coole

England har verkligen några gäddvatten av yppersta kaliber. Du har väl inte missat vårt bildspel på gäddor från Chew Valley? Där fångades inte mindre än 25 gäddor över 30 pounds på bara en vecka!

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Robert Westin
Viktigt att veta hur man får hantera signalkräftan, som inte hör hemma i vår svenska natur och bär på kräftpesten. Man får inte sumpa kräftor eller sätta ut kräftor.
Kräftpest i Indalsälven

Kräftpest har spridit sig i Indalsälven, nedströms från Järkvissle, på en sträcka av fem mil.  Länsstyrelsen påpekar nu att man som fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

I norra Sverige är flodkräftan den vanligaste arten. Den är mycket känslig mot kräftpesten och dödligheten kan bli upp till 100 procent i ett vattendrag där kräftpesten har fått fotfäste.

Nu har en illegal utsättning av signalkräftor upptäckts i Indalsälven vilket har gjort att Länsstyrelsen har gått ut med tydliga instruktioner; En fiskare är skyldig att desinficera sina fiskeredskap om man har varit i älven.

– Det enklaste är att stoppa in sin fiskerulle i frysen. När det gäller båtar så gäller det att man inte tar den direkt här ifrån och sätter ner den i en annan sjö eller älv. Båten skall torka upp minst ett dygn, säger Anneli Hamring, arrendator till Bergeforsfisket, till P4 Västernorrland

Du kanske även gillar detta